deci iata vsovi ca erezie este botezul prin stropire care se face in ardeal si am impresia ca si in banat , adica prin locurile pe unde a fost introdusa credinta catolica ... oricum in ardeal eu am vazut cu ochii mei cum se fac botezurile invalide prin stropire , caci am stat acolo 5 ani ...
este adevarat ca in conditii de neputinta se poate face botezul si cu nisip sau orice material curat si nu este neaparat de a introduce omul cu totul in nisip caci nici nu se poate ... sa zicem ca cineva a nascut in desert si copilul este in primejdie de moarte din lipsa apei ... dar nefiind apa , si pentru a nu muri copilul nebotezat se poate in acest caz sa se boteze in nisip si nu este neaparat sa se ingroape cu totul in nisip ... insa aceasta este o situatie cu totul exceptionala cum a fost situatia talharului de pe cruce , care a murit nebotezat insa pentru credinta lui Mantuitorul i-a spus " azi vei fi cu Mine in rai " adica ca s-a mantuit fara botez numai prin credinta ... insa aceasta a fost o situatie cu totul exceptionala caci nu se putea sa se faca botez talharului de pe cruce , si in plus Duhul Sfant nu se pogorase si deci inca nu se faceau botezuri ... insa daca ajungi sa faci confuzie intre situatiile cu totul exceptionale pe care le-am enumerat mai sus si cele obisnuite in care exista apa suficienta si se poate cumpara covate mari in care poate incapea omul intreg chiar matur de ar fi ( caci nu poate spune nimeniu ca nu exista asemenea covate mari ) si spui ca se poate face botez prin stropire si in aceste situatii obisnuite , cazi inevitabil in erzie , iar botezul devine invalid si nesfintitor ... asa ca sa ia aminte cei carora le pasa de propria mantuire si sa intrebe daca au fost botezati invalid , caci fara un botez valid nu exista mantuire si atunci degeaba toata osteneala ... iar botezul invalid dupa sfintele canoane trebuie repetat fara exceptie ... am sa dau si un citat din pravila bisericeasca care sa spijine ceea ce am spus :
" Ideea tainei se cultiva de slujitor ca si de primitor cu maximul de vointa realizabila raportata la Hristos, ea poate reduce unele forme cultice cand timpul si imprejurarile materiale lipsesc chiar si numai la un minimum de actiune executorie desfasurata potrivit cu puterea primitorului. Astfel, botezul grabnic, deja prevazut in Molitfelnic poate fi redus la rostirea formulei cu cele trei afundari ; ba unii spun ca lipsa apei ar putea fi suplinita cu nisip sau tarana , ba chiar s-ar putea dispensa de orice materie si forma cultica in cazul exceptional al muceniciei (Vietile Sfintilor 9 martie) , ca si talharul de pe cruce a carui marturisire raportata la Hristos , i-a suplinit si botezul si mirungerea si impartasania , etc , fiindca el si-a dovedit la maximum ideea mantuirii prin respingerea defaimarii si marturisirii active fata de celalalt osandit , prin rugaciunea suprema catre Iisus , pentru ca apoi sa dobandeasca supremul har : " Astazi vei fi cu mine in rai " (Luca 23,39-42). -Dumnezeu nu poate fi obligat sa acorde harul Sau numai prin formele mecanice si obisnuite ale cultului , ci el poate face cate voieste si vointa Lui poate raspunde la vointa receptiva pe deplin epuizata a omului , in orice situatii ar fi el (V. Liturghisirea). Insa , din aceste constatari sa nu se traga concluzia periculoasa de a se dispretui formele cultice normale intr-o viata normala, ci numai invataminte pentru orientarea si aprecierea vietii duhovnicesti desfasurata in mult-feluritele ei posibilitati de a exista (V. Ereziile, infranarea, Icoanele). "
|