16.06.2008, 22:36:55
|
Member
|
|
Data înregistrării: 07.12.2006
|
|
Citat:
În prealabil postat de antoniap
Cu botezul ortodox de doua ori nici eu nu sunt de acord, desi ii admir pe cei de pa stil vechi pentru faptul ca au pastrat sarbatorile crestine in forma initiala.
Se poate gresi uneori si din mandrie ori din dorinta de a face lucruri hipercorecte. Ar fi existat oare posibilitatea de a ramane pe stil vechi si de a-i influenta preotii ortodocsi de pe stil nou sa practice corect taina Botezului fara anularea Botezului lor? Intreb pentru ca nu stiu. Poate ca astfel, din interior, ar fi putut sa-i influenteze mai bine pe preotii greco-catolici care au trecut la Otodoxie si pe urmasii acestora sa efectueze corect botezul. Oare atunci,in 1923, nu cumva au existat ispite pentru ambele grupari de ierarhi?
Eu am fost botezata ortodox prin stropire si nu ma simt complexata din aceasta pricina. Urmaresc sa-mi botez finii, insa, prin trei afundari. Gandul ca, daca ar trebui sa trec pe stil vechi, mi s-ar cere sa ma botez inca o data nu-l pot accepta. Mi se pare esential Duhul Sfant care se coboara peste prunc in timpul Botezului pentru rugaciunile preotului si ale nasului. Daca Duhul Sfant nu coboara, atunci intr-adevar e grav, chiar daca acel copil s-ar boteza prin trei afundari.
Nu stiu daca e mai importanta cantitatea de Agheasma consumata cu acest prilej, decat calitatea duhovniceasca a celor implicati in actul Botezului: preot, nasi, parinti, copil. Ma consolez cu gandul ca pentru botezul pocaintei si pentru cel al muceniciei in mod sigur nu mai exista nimic specific pentru stil nou sau pentru stil vechi. Dumnezeu sa implineasca ceea ce ne lipseste cum va sti!
|
Eu te sfatuiesc sa mergi la un preot imbunatatit din BOR si sa-i spui cum ai fost botezat(a). Preotii stiu mai bine cum se face Taina Sf. Botez si ce riscuri sunt.
|