problema este ca canonul de mai sus a fost explicat cu citate de la sfintii parinti ... considerati aceste explicatii ale sfintilor parinti gresite ?
apoi eu nu am nici o dovada ca explicatiile canoanelor ar fi gresite ... dati exemplu de un astfel de canon a carui explicatie este gresita ...
cat despre canonul de mai sus putem sa dam iarasi citat , ca sa vedem ca explicatia canonului s-a sprijinit pe cuvintele sfintilor parinti , si nu spune nimic in plus decat ceea ce au spus sfintii :
- sfantul dionisie areopagitul invatatorul tainelor si contemporan cu apostolii a spus : " deci are cel ce cu sfintenie se boteaza , pe simboliceasca invatatura ce tainic il povatuieste , ca cu cele trei afundari in apa , pe domneasca incepatoare moarte a ingroparii celei de trei zile si de trei nopti a lui Hristos datatoare de viata sa o urmeze ... osebit intr-acea de tot acoperire ce prin apa s-a luat spre inchipuirea mortii , si a ingroparii celui pururea vecuitor ... de trei ori ierarhul il boteaza impreuna cu cele trei afundari si scoateri , glasuind asupra celui ce se boteaza pe intreitul ipostas al dumnezeiestii fericiri "
- sfantul chiril al ierusalimului in cuvintele cele catehisitoare a spus la fel
- sfantul atanasie celui mult patimitor la talcuirea apostolestii ziceri : " impreuna saditi ne-am facut cu asemanarea mortii lui Hristos "
- sfantul grigorie de nisa in cel catehicesc mai zice tot asa
- al lui ioan gura de aur in voroava 24 la ioan unde zice : " care este cuvantul botezului ? dumnezeiestii inchipuiri se savarsesc intru el , mormant , si omorare , si inviere si viata . si toate acestea in apa , omul cel vechi se ingroapa , si afundandu-se jos se ascunde tot de odata . apoi iarasi iesind noi , cel nou se ridica iarasi " ; si iarasi in voroava 40 la cea catre corinteni : " si a ne boteza si a ne afunda , apoi iarasi a iesi din apa , este inchipuirea pogorarii lui in iad , si iesirii de acolo , pentru aceasta si mormant pe botez il numeste pavel , zicand : impreuna ne-am ingropat cu el prin botez " si iarasi " ceea ce est mitra la prunc , aceea este credinciosului apa , ca in apa se plasmuieste si se inchipuieste "
- si ioan damaschin : " prin cele trei afundari botezul pe cele trei zile ale ingroparii Domnului le inchipuieste "
|