Draga mihailt
Mantuitorul a spus:"Eu nu am venit sa schimb legea, ci sa o implinesc."
De ce in vremurile noastre multe legi bisericesti sunt modificate, schimbate? De ce nu sunt respectate? Daca toate sinoadele ecumenice au intarit hotararile luate inaintea lor, de ce hotararile actuale aduc modificari sau chiar anulari ale anumitor hotarari sinodale facute de Sf Parinti? De ce se face invers decat ar trebui? Sf Apostol Pavel a spus: "Eu, sau Inger din cer de va veni si v-ar marturisi altceva decat v-am marturisit eu voua, sa nu credeti, ca marturisirea lui nu este de la Domnul ci de la vrajmasul."
Cu privire la Sf Botez... Afundarile reprezinta Moartea Mantuitorului. Deci cel care considera ca un botez valid este si cel oficiat prin stropire inseamna ca nu e de acord cu acesta semnificatie. De asemenea iesirea din apa reprezinta Invierea Mantuitorului...daca un copil nu a fost afundat in apa, cum se mai poate reprezenta simbolic Invierea Domnului?
Sf Botez de pe timpul Sf Apostoli nu a fost supus unor reglementari stricte referitoare la modalitati de savarsire. Ulterior, Sf Parinti insuflati de Sf Duh au creat canoane care sa explice exact cum se efectueaza botezul corect pentru a se evita diferentele de oficiere in Biserica. Astfel ei au legat cu anateme aceste canoane pentru a nu se da curs aparitiei unor noi gandiri si idei gresite, ducand astfel la erezie.
Referirea pe care o faci la felul oficierii Sf Botez pe timpul Sf Apostoli nu e altceva decat un rand care nu isi are rostul...este o eschiva imatura. As putea sa dau un exemplu asemanator: Hai sa aplicam din nou legea junglei. Dar nu o aplicam pentru ca avem anumite regului, avem o anumita conduita crestina pe care nu o putem ignora.
Dar se pare ca, in ziua de astazi, in materie de credinta se fac concesii foarte mari. Fericiti sunt acei care se calauzesc dupa cuvintele Sf Marcu al Efesului: "Nu exista concesie in materie de credinta."
|