Subiect: Postul
View Single Post
Vechi 18.06.2008, 12:06:57
dragomirna dragomirna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.12.2007
Implicit

Pai nu. Dezlegare este atunci cand poti, cand nu e nu poti. Logic. :rolleyes:

Dumnezeu sa ne ajute la toti sa tinem acest post, si ar fi bine sa o lasam mai usor si cu provocarile de tot felul... ca o ultima apreciere! :| :thumbsup: (m-am simtit si eu pe acolo - daca era chiar despre mine, imi pare sincer rau pt ca te-am deranjat atat de tare... dar observatiile acelea le facusem ca sa stie si altii in primul rand! ..prietenii stiu dc :p )

Preotii spun ca trebuie tinut post si de internet! Oricum, relatiile care se stabilesc intre noi aici sunt doar virtuale, deci cu mult sub calitatea unor relatii firesti de comunicare si comuniune in realitate... Si atat timp cat nu putem mereu ajunge la un consens, nu facem decat sa ne lasam dusi de patima. Plus ca nu stiu cati dintre noi facem chiar o rugaciune inainte sa ne apucam sa scriem vreo ceva pe aici (eu recunosc, nu am facut niciodata.. poate doar uneori I-am cerut ajutorul sa dau un sfat bun cuiva, dar asa in fata tuturor cadem rapid in mandria de a fi, vezi Doamne, mari binefacatori - ispitele apar fie inainte, fie dupa ce-am scris ceva..), ca altfel cam rar scriem avand si constiinta ca putem face pacate, si mari - judecata, barfa, invidie, nu mai zic de mandrie, si altele... Si pacatele in scris sunt si mai grave, cuvintele scrise avand o putere mai mare in fata lui Dumnezeu...
"Mult ne-ar folosi să aflăm diferența dintre cuvântul gândit, cuvântul rostit și cel scris. Că nu e tot aia să te uiți la vin, să pui vin în pahar și să bei vinul. Cuvântul rostit poate dărâma un om sau mai mulți, dar cuvântul scris are puterea să dărâme împărății.
Logica e simplă și greu de demontat: un cuvânt gândit, chiar de este rău, îl știi doar tu, și-l poți păstra doar în inima ta. Un cuvânt rostit intră și în inima celui căruia te adresezi, de aceea cuvântul rău poate căpăta valoare de blestem. Dar cuvântul scris este cel mai puternic, pentru că acesta poate trăi mii de ani și afecta mii de persoane.(...) Cuvântul, prin puterea lui extraordinară, poate provoca dezechilibre în Univers, în natură, în corpul omenesc - asta în cazul în care cuvintele noastre servesc răului. Dacă acestea servesc binelui, atunci se creează armonia. (...) Relele pe care le vom scrie, cuvintele spre desfrânare, aluziile sexuale, bârfa și toate celelalte sunt tot atâtea acte prin care dăm valoare de veșnicie păcatului nostru. Trupul nostru va pieri ca oricare alt trup, dar cuvântul nostru va rămâne după noi, și astfel, și pentru cuvântul rău, dar și pentru cel bun vom da socoteală .
Dreptatea dumnezeiască vizează de asemenea cele trei categorii de cuvânt: cel gândit, cel rostit și cel scris. Mântuitorul Hristos i-a mustrat pe toți cei care cred că păcatele cu gândul sunt mici, găsind în pofta aprinsă după femeie, preacurvie, și în ura pe care o purtăm aproapelui, desființarea acestuia ca om, adică omorârea lui. Blestemele, făgăduințele, jurămintele solemne ale Vechiului Testament sunt tot atâtea mărturii despre puterea cuvântului rostit. Dar repet, dintre toate acestea, cel mai puternic, în iconomia mântuirii omului, atârnă cuvântul scris. Acesta mărturisește despre vrednicia sau nevrednicia noastră în fața Dumnezeirii, Celei întreit strălucitoare.(...) De aceea, mulți monahi iubesc tăcerea pentru că sunt conștienți de gravitatea căderii prin cuvânt. Nu trebuie să fii monah ca să te oprești din a judeca pe cineva sau a spune ceva rău. Ci trebuie să fii chibzuit, pentru că granița dintre a spune ceva rău sau ceva bun este așa de subțire încât uneori vorbirea de rău se confundă cu cealaltă." Cartea se numeste INTERNETUL - Tinerii in fata provocarii de Cristian Serban - dar este de folos tuturor varstelor, eu le-as recomanda-o si parintilor mei daca i-ar interesa. In sfarsit, cred ca am sa ajung cumva sa urmez sfatul Parintilor care nu sunt de acord cu forumurile crestin-ortodoxe... Nu am avut nimic cu nimeni, dar nu pot sa mai raspund provocarilor, oricat de subtile! Si prezenta celor noi chiar nu este agreata, decat aparent, daca nu suntem de acord cu unii veterani... - pt altii tot respectul! (as enumera cativa, dar mi-e sa nu trezesc invidia pe ei de catre ceilalti..) Va rog iertati-ma pt neghiobie - de orice fel! :dontgetit: :D Daca nu ma iertati e doar problema voastra, parca asa ne invata si Parintii.. :p

Sper sa ne intalnim toti in Rai! Va doresc sa gasiti mereu curajul sa continuati lupta spre biruinta in Adevar, si mai ales, Dragoste intru Hristos!..

Reply With Quote