- in nici un caz! fiecare judeca dupa cum ii convine lui /ei si in folosul propriu, poate in defavoarea mea chiar si spirituala. Nimeni nu ma cunoaste mai bine decat eu insami.Daca sunt deschisa la idei pt a afla lucruri nu inseamna ca ma las pe seama altora.
Este necesar sa întelegi ca alti oameni pot vedea mai corect lucrurile, chiar cele legate de tine, de launtrul tau. Nu te poti cunoaste singura, este o amagire. Uita-te în jur si o sa vezi numai oameni care gândesc ca tine si de aceea sunt lucrurile cum sunt, inclusiv situatia din România.
Ok, sunt mai putin mandra decat majoritatea daca spui ca mandria ia "n" forme ascunse de care eu poate nu imi dau seama, dar atunci nu e nici vina mea daca nu fac intentionat, nu?
Da, mândria nu e ceva deliberat, dar asta nu înseamna ca nu enociva ca orice pacat. De fapt Parintii identifica mândria cu radacina tuturor pacatelor iar smerenia cu moartea tuturor pacatelor. Însa si mândria si smerenia nu sunt stari limitate ci fiecare poate fi amplificata la infinit.
Pacatele sunt nocive în primul rând prin modificarea care o aduc sufletului, puterii mintii, iar abia apoi pentru vina de a-L supara pe Dumnezeu, deci chiar daca facem ceva rau involuntar e otravitor, în lipsa vinei. Nu minimalizez aspectul de vina al pacatului, cred ca într-adevar un om nepocait mânie pe Dumnezeu.
Asceza desavarsita e pentru sfinti, eu am servici, nu pot trai izolata in munti in cautarea ascezei! Toate au o limita, iar eu mereu am preferat echilibrul si calea de mijloc, extermele nu sunt pentru mine.
Dumnezeu spune sa nu iubim nimic mai mult pe El, adica sa nu punem nimic înaintea Lui. El e atotputernic, daca vrea sa pastrezi serviciul o poti face ramânând în asceza. Asceza nu e totuna cu monahismul, poti fi monah sau pustnic fara sa fii ascet si poti fi ascet fara sa fii monah. Asceza înseamna renuntare, înfrânare.
Poate Dumnezeu vrea sa ai alt serviciu, atât timp cât nu renunti la toate nu ai cum sa începi sa afli voia Lui. Gândeste-te ce e mai bun: sa ai serviciu dar sa fii în voia proprie sau sa fii în ascultare de Dumnezeu si sa nu ai nimic.
Tocmai aici e problema: vrei nu vrei trebuie sa existi si sa faci lucruri peste orice limita logica rationala altfel te inghite iadul- cica asa spune religia asta..... Deja e ca la yoghini: sa se dezintegreze in natura si sa-si nege propria persoana sa se uneasca cu nu stiu ce aberatii.
Asceza ortodoxa nu presupune dezintegrarea, dizolvarea într-o entitate suprapersonala (sau nepersonala) ci doar taierea voii proprii si a gândurilor.
Ma refeream la limitele in evolutia spirituala, de exemplu stiu sigur ca oricati ani as trai nu voi fi nicodata sfanta, nici pe sfert! De unde? Din temperamentul normal al meu cu care m-am nascut.
Dar când te-ai nascut erai capabila sa mergi la serviciu? Asa cum te-ai schimbat (urmând facultate, instruindu-te) pentru serviciu la fel poti s-o faci pentru Dumnezeu. Nu te obliga nimeni, e optional.
Nu vreau sa fiu o ciudata sa imi neg caracterul (sa nu mai fiu egoista cand asta imi foloseste, sa am rabdare infinita ca sa devin sfanta- abia asa turbez mai tare cand cer peste limite, sau cine mai stie ce si sa ajung ca yoghinii care isi fac rau singuri si zic "vai ce am mai evoluat spiritual" ca nu e departe de nebunie aceasta cale. Mai ai sa imi spui sa ma bat singura si deja devin yoghin perfectionist...ce spooky, creepy!
Adica e de datoria ta sa-ti pastrezi caracterul egoist. Eu zic ca asta suna ciudat.
Autoflagelarea exista la catolici, probabil si la budisti, dar nu în Ortodoxie.
a gandeam cum ar fi corect si in ipoteza ca D-zeu ar fi corect ar exista si Purgatoriu.
Cam asa s-au nascut toate dogmele catolice, din imaginatie.
Te cred dar stii cand? In momentul in care cei nascuti in Vest si in acele tari vor veni sa traiasca definitiv in Romania, si cand cei plecati (romani) se vor intoarce. Situatia reala de sute de ani e invers.....
Altceva vroiam sa spun. Si pentru mine e un cosmar contactul cu oamenii din Bucuresti, dar una peste alta este mai suportabila viata aici decât în vest. Acolo e o lipsa de spiritualitate înspaimântatoare, un duh lumesc, apostatic, hedonist. Chiar daca mai civilizati si mai prietenosi, oamenii din vest sunt superficiali si plictisitori.
|