Biocombustibili, peak oil si foametea mondiala!
In timp ce mai marii lumii bat apa in piua pe “incalzirea globala”, fenomen cel putin discutabil (multi il considere o farsa!), exista probleme mult mai serioase cu care se confrunta umanitatea, dar despre care veti gasi prea putine lucruri in mass media. Foametea mondiala, problema apogeului petrolului (peak oil) si criza energetica in care a intrat omenirea sunt subiecte care trec usor pe langa noi, fara sa le sesizam importanta covarsitoare! Politica marilor puteri, inclusiv a Uniunii Europene, de a sprijini masiv biocombustibilii - priviti ca un paleativ la criza petrolului (publicul fiind aburit cu teoria “incalzirii globale”) - reprezinta, conform raportorului ONU pentru Dreptul la alimentatie, Jean Ziegler, “o crima impotriva umanitatii“.
“Efectul transformarii a sute de mii de tone de cereale (porumb in special), de soia, de ulei de palmier etc. in combustibili este absolut catastrofic pentru oamenii infometati. Sa va dau doar cateva exemple. Pretul fainii de grau s-a dublat in ultimii 10 ani iar cel al porumbului a crescut de 4 ori. Sa presupunem ca ai o masina pe care o alimentezi cu etanol si iti umpli rezervorul cu 50 litri de etanol. Pentru a produce 50 de litri de etanol, se consuma 232 kilograme de porumb. Cu aceasta cantitate de porumb (echivalentul caloric) un copil poate trai un an de zile. Deci e o crima impotriva umanitatii sa convertesti teren agricol in care produci alimente pentru productia de biocombustibili. Eu propun sa se creeze un moratoriu pe timp de 5 ani a acestei transformari. De ce 5 ani? E realistic sa presupunem ca progresul tehnologic va permite ca peste 5 ani sa producem biocombustibili pe scara larga din resturi agricole.”, a afirmat domnul Ziegler intr-un discurs din 25 octombrie 2007.
Situatia de atunci, in loc sa se imbunatateasca, s-a agravat tot mai mult! Pretul orezului a atins nivelul record de 50 dolari/100 kilograme pe pietele din Asia. Tari exportatoare de orez, cum ar fi India, Thailanda si Vietnamul, au anuntat ca isi vor reduce exporturile. De asemenea preturile la soia, porumb si grau inregistreaza majorari semnificative, in conditiile in care productia de cereale la nivel global este afectata de cresterile preturilor la carburanti, de vremea nefavorabila si de alocarea din ce in ce mai multor terenuri plantatiilor destinate fabricarii de bio-combustibili.
Ce inseamna toate astea pentru sute de milioane, daca nu miliarde, de oameni ai planetei: un singur lucru, FOAME!
În România, cerealele energetice (rapița, soia, floarea-soarelui) folosite în obținerea biocombustibililor, înghit suprafețe tot mai mari (terenurile care apartin unor concerne agroindustriale occidentale), în timp ce culturile și producțiile de grâu și porumb scad vertiginos. La rapiță, ascensiunea e fulminantă: în doar doi ani, suprafețele însămânțate s-au triplat. La baza fenomenului stau chiar subvențiile de stat, care încurajează înființarea de culturi tehnice, în detrimentul celor alimentare. În paralel, industria biocombustibililor se dezvoltă în ritmuri fără precedent.Pe termen scurt, noua „revoluție agrară“ plasează România la extreme: importăm grâul pentru pâine, dar exportam biocarburanți in Uniunea Europeana. De fapt, noi, romanii, simtim deja efectele ulitilizarii tot mai mari de suprafete agricole pentru biocombustibili, in dauna celor pentru mancare. Pretul uleiului s-a dublat in ultimul an. De asemenea, alte produse alimentare de baza s-au scumpit semnificativ. În timp, situația se va inrautati.
Conform foii de parcurs concepute de autoritatile romane, in 2008, 3% din motorina (si 4% incepand din iulie) trebuie sa contina biodiesel. Din iulie 2009, si benzina trebuie sa contina bioetanol minimum 4% din volum. Practic, Uniunea Europeana doreste sa transforme Romania intr-o ferma de biocombustibili! Pentru a-si atinge obiectivul propus ca pana in 2020, 10% din combustibilii lichizi utilizati in UE sa fie vegetali, UE participa la infometarea planetei!
Fireste, va puteti intreba: ce solutii exista? Situatia nu este deloc roza. Eu cred ca in primul rand ar trebui pus accentul pe reducerea consumul de energie. Sa ne gandim numai in Romania cat de mult a crescut numarul autovehiculelor - daca toti cei care se duc zilnic cu masina la serviciu ar folosi mijloace de transport in comun, s-a reduce semnificativ consumul de petrol in tara noastra! Pe de alta parte nu as vrea sa ma intelegeti gresit: nu condamn biocombustibilii, dar consider ca prioritara este mancarea.
|