CAFEAUA:)
Compozitie chimica: apa, cafeina, proteine, grasimi, zaharuri, substante minerale
Actiune: O cana de cafea contine 50-100 mg cafeina si are capacitatea de a inlatura sesnzatia de oboseala prin stimularea scoartei cerebrale, are actiune diuretica, hipertensiva.
Toxicologie
Cea mai periculoasa pentru sanatate este cafeaua fiarta cu zat (cea turceasca :))
Prepararea prin fltru are avantajele diluarii dar si a retinerii pe filtru a unor compusi toxici din cafea. Consumul a doua sau mai multe cani de cafea pe zi permite introducerea in organism a peste 200 mg cafeina care va duce la instalarea unei stari de nervozitate, iritabilitate, tremur fin al extremitatilor, insomnii.
In plus apar:
- iritatii ale mucoasei gastrice, hiperaciditate, greturi, varsaturi
- perturbari ale metabolismului calciului, apar contracturi musculare
- tulburari circulatorii, tahicardie.
Doze crescute de cafeina, administrate cronic pot duce la "cafeinism" caracterizat prin nervozitate, iritabilitate, anxietate, spasme musculare, tremor, insomnie, palpitatii.
In consecinta, cafeaua, mai ales in cantitate mare este contraindicata pentru:
- persoane nervoase, irascibile, anxioase
- hipertensivi, cu tulburari cardiovasculare si renale.
- bolnavi cu ulcer, gastrite, cancer, litiaza biliara, afectiuni hepatice.
O serie de bauturi stimulante sunt larg utilizate:
- 1 ceasca de cafea = 50-60 mg cafeina
- 1 ceai negru = 20-40 mg cafeina
- 100 ml coca-cola = 8-15 mg cafeina
- 1 ceasca cacao = 3-5 mg cafeina
- 30 ciocolata = 20 mg cafeina
Din cursurile de "Igiena alimentatiei" An IV Facultatea de Farmacie
|