la tine nu mai e valabila regula de 3 simple? poi am invatzat-o in clasele primare shi cred ca mai este valabila... dar la unii se pare ca nu mai e valabila...
cum aflii legea exponentziala?
asha:
C=cantitatea de C14 la t0 a unei probe prin masuratori...
la t0+t1 vom masura cantitatea shi va fi C1
la t0+2t1 vom masura cantitatea shi va fi C2
la t0+nt1 vom masura cantitatea shi ea va Cn
la t0+(n+1)t1 vom masura cantitatea shi ea va fi Cn+1
cu limita ca n tinzand la infinit Cinfinit tinde la 0
asta va fi graficul shi pe baza lui v-o reushi sa aproximam legea reala de injumatatzire care nu este acelashi lucru cu legea exponentziala caci asta se bazeaza pe masuratori ale cantitatzilor iar cealalta este legea radiatziei unui element radioactiv ce are o perioada de injumatatzire deci o lege exponentziala in care exponentul este puterea 2 adica ceva gen C(t)=C0*(1/2)**T unde T este perioada cu probabilitate 50% de a radia un element radioactiv...
deci legea reala shi experimentala bazata pe masurare este diferita fatza de legea dupa care radiaza un element chimic radioactiv!
ei au presupus ca folosindu-ne de legea radiatziei shi calibrand nishte probe pe care le avem la indemana din p.d.v. temporal putem fenta legea experimentala shi au scos-o din burta afurmand ei ca asha ar trebui sa pushte cum spun ei! Dar nu este asha!
shi care este motivatzia,
poi probabilitatea de 50% de a radia a unui atom de C14 este pentru o perioada de 5568 ani, dar asta pentru atomul de C14 produs azi, acum, in momentul de fatza! caci pentru atomul de C14 aparut ieri are o alta probabilitate pentru ca deja s-a adaugat o zi fatza de cel produs azi; apoi probabilitatea atomului de C14 produs in urma cu un an este mai mare de 50% shi tot asha pana la 7500 de ani...
deci pentru a calcula aceasta probabilitate este nevoie de matematica serioasa pe care dumneata n-o pricepi dar atunci s-o foloseshti ca s-o stapaneshti?...
iar formula mea de 3 simple este valabila sau nu ca nu-mi dau seama?
daca o cantitate C0c14 devine 1/2C0c14 in 5568 de ani?
atunci C1c14 fiind 1%C0c14 carei perioade ii corespunde?
dar nu e vorba de formula asta simpla shi empirica pentru ushurintza intzelegerii ci e vorba ca acel C14 pe care il masori in proba respectiva este o suma de atomi de C14 care deshi fiecare are probabilitatea 1/2 de a radia la 5568 de ani totushi ei aparand la perioade diferite probabilitatea acestei sume este diferita de probabilitatea unei cantitatatzi de C14 care s-ar produce toata cantitatea, toata suma de atomi de C14 in momentul de fatza! shi deci are o probabilitate ce se calculeaza prin calcul integral sau folosind seriile shi shiruri sau calculele de probabilitate cai e vorba defapt de o continua aparitzie de C14 la nivel atmosferic deci este vorba de calcul integral.
Dar cum n=/=p+e la nivel de mase elementare, incep sa ma indoiesc inclusiv de formulele respective...
N14 + n => C14 + p
C14 => N14 + e,
deoareca masele respective nu pot nici sa apara shi nici sa dispara caci conform fizicii avem in orice reactzie egalitatea maselor, deci nu la nivel de reversibilitatzi ci la nivel de mase sau cantitatzi echivalentza unei formule este obligatorie... caci altfel nu mai este formula ci doar? ma intreb ce poate fi decat fals shi diletantism, chiar daca presupunerile ar putea fi corecte caci pentru a apare C14 este necesara radiatzaia N14 cu un neutron cosmic shi sa zicem ca prima formula ar fi valabila, dar atunci nu mai este a doua sau daca este a doua ca shi lege a radiatziei, atunci nu mai este valabila prima....!!
acum sper ca ai priceput, deshi dupa felul in care te faci ca nu pricepi nu ar fi exclus sa scrii iar pagini referitoare la mine, la cum scriu, la cate clase am, la tot felul de lucruri pe care le constatzi dumneata shi ai vrea mereu sa fie altfel pentru ca doar asha potzi sa-tzi dai singur dreptate? ca sa-tzi aratzi din nou suficientza deductziilor dumitale complet paralele cu firul logic shi subiectul discutat? ca sa afirmi ca doar am facut circ luand de ici shi colo despre acest subiect, n-am luat de nicaieri nimic decat ce au afirmat diletantzii dumitale mari oameni de shtiintza, care jignesc mintiutza shi unui copil de clasa primara prin absurdul pe care il promoveaza. :dozingoff:
|