defapt inreaga cantitate din atmosfera aparuta adica Ctotal se regaseshte in Catm shi C14 legat in plante shi animale,
deci Ctotal aparut Ctotal+Cradiat=Catm+Canimaleplante
Cradiat=Cradiataatm+Cradiataplanteanimale,
iar in proba este la momentul mortzii defapt C=alpha*(Catm+Canimaleplanteviishi moarte) unde alpha este un procent, o constanta, iar dupa o varsta V este functie de felul in care radiaza adica se injumatatzeshte aceasta suma.
caci
Ctotal = C0+C1+...C7500 ; unde C0 sunt canitatzi aparute de C14 functzie de t in fiecare an
Canimaleplanteviimoarte + Catm = Ctotal-Cradiat
Catm +Canimaleplante = Ctotal - suma cantitatzilor care au radiat din anul 0 pana in 7500, anul 1 pana 7500... 7499 pana in 7500 din cantitatzile corespunzatoare C0, C1,...C7500
iar acestea au radiat atat din ce s-a aflat in atmosfera cat shi din ce era in planteanimale adica fosile...
deci felul cum scade cantitatea de C14 din proba este proportzional cu scaderea, cu radiatzia per ansamblu deci daca am afla suma radiatziilor de la aparitzia fiecarui atom de C14 shi pana in ceasul de fatza shi am evalua intreaga cantitate de C14 aparuta in atmosfera de la anul 0 pana in momentul de fatza, deci de 7500 de ani, am putea shtii legea de scadere, de injumatatzire shi a unui procent deci felul cum scade cantitatea C pana la cantitatea c ca sa estimam corect varsta.
|