Asta intelegi tu prin termenul "dinamica traditiei"! Traditia Bisericii este dinamica in sensul ca se adapteaza la conditiile istorice, sociale si culturale ale vremii, asta inseamna o permanenta actualizare a mesajului crestin pentru fiecare epoca in parte in conditiile existente. Astfel se face ca, Liturghie Sf Iacob care dura 7 ore nu mai se mai slujeste decat foarte rar si pe alocurea, din motive de la sine intelese. De asemenea, spovedania publica a iesit din uz tot datorita evolutiei societatii.
Schimbarile socio-culturale nu mijloacele de mantuire, insa ele nu sunt de suprafata, ca doar multi au suferit datorita acestor schimbari. Doar nu vrei sa sustii faptul ca regimul comunist, ca si schimbare socio-politica, a fost o chestiune de suprafata. Eu cred ca afirmatiile trebuie si arugmentate.
La Dumnezeu nu este schimabre, total de acord. Dar la oameni trebuie sa fie schimabare. Ideile lumesti nu sunt toate false, caci multe sunt inspirate de Dumnezeu. Arta si toate operele valoroase ale omenirii, nu vor fi distruse la sfarsitul veacurilor. Poate ca stii ca acesta este punctul de vedere ortodox vizavi de transfigurarea lumii si a valorilor umanitatii.
Biserica este facuta din oameni, noi suntem trupul lui Hristos, iar Hristos e capul. Biserica are datoria sa pastreze si sa transmita adevarul lui Hristos, asta este porunca Mantuitorului " Mergand invatati toate neamurile..." ( Mt 28.19)
Oricum, daca spui ca esti la inceput, e bine sa incepi cu inceputul. E bine sa ai un duhovnic si sa iti cercetezi cu dansul toate parerile, dupa opinia mea. Si asta pentru ca in general, cei converiti mai tarziu la o religie sau alta, au tendinta sa preia absolut totul fara sa "mestece". E nevoie de timp si de rugaciune, asa cum ai sugerat foarte frumos. Si e nevoie sa se cerceteze fiecare invatatura in parte,e nevoie de cunostinte de baza de teologie si mai ales de teologie traita.
Toate cele bune,
|