Traditia Bisericii este dinamica in sensul ca se adapteaza la conditiile istorice, sociale si culturale ale vremii, asta inseamna o permanenta actualizare a mesajului crestin pentru fiecare epoca in parte in conditiile existente
Aceste idei sunt inovatii catolice, la catolici într-adevar ceea ce ei numesc traditie e în continua evolutie fiindca papii nu se opresc din nasterea de noi dogme iar Vatican II a rasturnat totul în practica bisericeasca.
Traditia nu e o suma de ritualuri 8sau mai rau, învataturi) modificabile, asa cum întelegi tu. Traditia nu e data de oameni ci de Dumnezeu care e Acelazi azi ca si acum 1000 de ani. Nu are cum sa evolueze.
Ca s-a renuntat la Liturghia Sf. Iacob a fost la un moment al Bisericii când mai apareau schimbari în practica liturgica, potrivit iconomiei Duhului, asa cum si învatatura, dogmele Bisericii s-au completat pâna la ultimul Sfânt Sinod ecumenic si de atunci nu mai încap adaugiri.
Schimbarile socio-culturale nu mijloacele de mantuire, insa ele nu sunt de suprafata, ca doar multi au suferit datorita acestor schimbari. Doar nu vrei sa sustii faptul ca regimul comunist, ca si schimbare socio-politica, a fost o chestiune de suprafata. Eu cred ca afirmatiile trebuie si arugmentate.
Regimul comunist a fost ceva complet de suprafata. Ce e asa greu de înteles?
Dar la oameni trebuie sa fie schimabare.
Scopul nostru e Dumnezeu, deci nu avem prin ce schimbari sa trecem, exceptând debarasarea de patimi.
Ideile lumesti nu sunt toate false, caci multe sunt inspirate de Dumnezeu. Arta si toate operele valoroase ale omenirii, nu vor fi distruse la sfarsitul veacurilor. Poate ca stii ca acesta este punctul de vedere ortodox vizavi de transfigurarea lumii si a valorilor umanitatii.
Nu stiu cât de ortodox e acest punct de vedere, ma tem ca e nascocirea unor pseudo-ortodocsi contemporani împatimiti de arta sau mai-stiu-ce. Stiu ca învatatura ortodoxa e ca la sfârsitul veacurilor lumea va arde ca niste vreascuri si nu prea cred ca vor scapa tablourile sau cartile.
Oricum, daca spui ca esti la inceput, e bine sa incepi cu inceputul. E bine sa ai un duhovnic si sa iti cercetezi cu dansul toate parerile, dupa opinia mea.
Nu sunt la început ci de 14 ani caut problemele iar cu duhovnicul nu îmi cercetez toate parerile ci numai ce trebuie sa fac, inclusiv felul cum aleg ce spun.
|