Citat:
Īn prealabil postat de MariaB
oare nu ortodocsii au insista sa isi faca semnul crucii invers decat catolcii tocmai pentru sa nu se inchiana la fel cu ei?!?
nu avem de unde sa stim
convingerea mea este ca opozitia s-a format cu contributia ambelor parti
(prea multe lucruri sunt exact invers ca sa nu fie intentionat alese asa)
|
Aici nu aveam intentia de a stabili vina, MariaB; sa discutam acest lucru pe un topic despre Marea Schisma daca vrei.
Aici e vorba strict de ducerea mainii mai intai pe umarul stang si apoi pe cel drept, cand va faceti semnul Sf.Cruci.
Am scris ce semnifica ducerea mainii pe umarul drept la ortodocsi; poti sa ne spui, daca stii ce inseamna ducerea mainii pe umarul stang la catolici?
Prin prisma a ceea ce inseamna ducerea mainii mai intai pe umarul drept la crestin-ortodocsi, - suirea de-a dreapta Tatalui si trimiterea Mangaietorului, a Duhului Sfant - ducerea mainii pe umarul stang la catolici nu prea are sens.
De aceea poate ne luminezi tu prin prisma catolica.
Cand catolicii se indeparteaza de tot ce e ortodox, de fapt indeparteaza de Sfanta Traditie, comuna ambelor biserici.
Semnificatia Sf. Cruci, chiar daca am primit-o mai tarziu, ea tot de la Dumnezeu este, asa cum totul de la Dumnezeu vine. Deci nu oamenii au tribuit Crucii unele semnificatii. Semnificatia Sf. Crucii a existat de cand exista si Crucea, doar ca s-a descoperit oamenilor atunci cand au putut intelege.