matad draga, ce cauti tu defapt? am inteles ca esti protestant, ca ai imbratisat credinta minoritatii, nu uita ca in SUA si in cateva tari europene, protestantii sunt majoritari si ii considera pe ortodocsi si catolic eretici, si mai mult ca sigur si protestantii din Romania ne considera eretici, idolatri, etc, despre formalism, si pasivitate nu poti acuza doar tarile ortodoxe, nici SUA nu sta mai rau la capitolul indiferenta religioasa, ce sa mai spunem de Germania, Suedia etc, in care religia si biserica e marginalizata, ai tu ce ai cu ritualurile, cu imbracamintea preotilor cu rugaciunile pt cei adormiti(nu cultul mortilor) dar cat te-au interesat toate astea? cat ai studiat, sa le vezi insemnatatea, cand erai ortodox cat l-ai cautat tu pe Dumnezeu? oare nu sunt biserici la orice pas, am avut ocazia de-a lungul timpului sa intru in contact cu foarte multi protestanti si neo-protestanti, toti au acelasi tipar de gandire ca tine, ca biserica nu i-a ajutat, k biserica e corupta, k are ritualuri pagane etc, bun,90% din protestanti nu s-au sinchisit sa citeasca ceva despre ortodoxie, iar restul au citit ceva fugitiv pe tot felul de forumuri, dovada, in urma cu cateva saptamani participand la o inmormantare a unui protestant am avut neplacutul prilej sa-l aud pe pastor afirmand "noi nu facem aici o slujba prin care mutam sulfetul celui mort din iad in rai ca nu preotul te muta in rai cand mori" niciodata niciunde nu s-a scris si nu exista in doctrina B Ortodoxa ca slujba inmormantarii ar avea rolul de a trece pe cineva din iad in rai, slujba inmormantarii este o slujba care prin cantarile ei recunoaste natura pacatoasa a omului, oricate fapte am face si ori cata pocainta tot nevrednici suntem inaintea Domnului, si se roaga ca Dumnezeu sa se milostiveasca de sufletul celui adormit in ziua judecatii
Bun cam atat, daca tu esti protestant, tot respectul pentru calea aleasa, dar daca dupa cum vad tu nu cauti sa afli anumite raspunsuri(care dealtfel nu ti-ar folosi la nimic) ci pur si simplu vi cu parerea ta si ne-o "arunci" aici, atunci nu cred ca are rost sa mai continuam polemica, sper sa nu te fi jignit, daca te-am jignit, iarta-ma, si pacea lui Hristos sa iti stapaneasca inima, Doamne ajuta!
|