View Single Post
Vechi 09.11.2006, 11:24:32
iosif iosif is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria55
Am intilnit oameni simpli a caror intelepciune m-a fascinat . Duhul Sfint nu cauta la studiile omului . Atit ca cel "citit"poate sa le potriveasca mai bine pentru urechle omenesti . A nu se intelege gresit .Si cel cu studii poate sa devina un sfint ,dar nici celalalt nu-i mai prejos ,cu nimic mai prejos.
Ce inseamna teologie traita ? exista si teologie netraita ? Ar fi trist.
Doamne ajuta !
Tocmai de aceea am insistat si am spus mai ales teologie traita, pentru ca degeaba stim daca nu traim in duhul acestor cunostinte deosebite. Teologie nu se face numai la facultate, poti studia si de unul singur, poti dobandi aceste cunostinte si in afara sistemului de invatamant. De fapt, Biserica prin predicile si catehizarile ei face teologie.

Cu adevarat sunt multi oameni simpli cu o intelepciune iesita din comun, dar aceia nu se vor pronunta,tocmai datorita acestei intelepciuni, in probleme pe care nu le cunosc si nici nu vor scoate erezii, pentru ca stiu sa se tina de invatatura Bisericii. Sfintenia nu sta in studii, sta in credinta, iubire si smerenie. Fiecare cu darul lui si pe masura darului i se va cere socoteala.

Da, exista si persoane pentru care teologia este o simpla filozofie fascinanta si atat.

Oricum, asa cum spunea un sfant parinte, "teolog este cel care se roaga". Adevarata rugaciune umple si sufletul si mintea. Dar e necesara si cunoasterea invataturilor atata vreme cat avem potential intelectual necesar. " Cautati si veti afla" e un indemn, dupa parerea mea, si in sensul acesta. "Cercetati Scripturile", Dumnezeu Insusi ne cheama la aceasta permanenta descoperire a Lui. De fapt, cunoasterea neincetata a lui Dumnezeu reprezinta premiza si continutul vietii vesnice. " Si aceasta este viata vesnica: Sa te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, si pe Iisus Hristos pe care l-ai trimis Tu." (In 17,3). Dar degeaba citim din carti, daca nu vorbim cu Dumnezeu in rugaciune. Studiu si rugaciunea merg sunt de nedespartit. Altfel, se ajunge la teologie netraita!

Doamne ajuta!
Reply With Quote