Sfintii Arhangheli Mihail, Gabriel si Rafael - la 29 septembrie in Calendarul catolic
Sfintii Arhangheli Mihail si Gabriel - la 8 noiembrie in Calendarul ortodox
Calendarul nou a reunit intr-o singura sarbatoare pe cei trei arhangheli: Mihail, Gabriel si Rafael, a caror comemorare mai inainte se tinea la 29 septembrie, 24 martie si 24 octombrie. Despre existenta acestor trei ingeri ne vorbeste limpede Sfanta Scriptura; ne da numele lor si arata insarcinarile ce le-au fost incredintate.
Sfantul Mihail, patronul Sinagogii, este acum patronul Bisericii universale; s-a bucurat de un cult deosebit chiar din primele veacuri ale istoriei crestinismului. Imparatul Constantin a inaltat in cinstea lui o biserica pe malul european al Bosforului, iar Justinian a ridicat o alta pe malul opus. Data de 29 septembrie este data zilei in care a fost consacrata biserica dedicata Sfantului Mihail pe via Salaria, langa Roma.
Prenumele Mihail este unul dintre cele mai raspandite nume de persoane la popoarele europene; el reproduce formula ebraica: Mi kha El = cine este ca Dumnezeu (Elohim)? Este folosit deseori si in forma prescurtata - Mihai; pentru persoanele feminine exista formele: Mihaela, Micaela, Mihelina. Toate aceste nume sunt o repetare a intrebarii: "Cine este ca Dumnezeu ?", si in acelasi timp raspunsul subinteles la intrebare: "Nimeni nu este asemenea lui Dumnezeu!".
Sfantul Gabriel este acela care a vestit intruparea si, probabil, a fost alaturi de Isus in gradina maslinilor; "cel care sta in fata lui Dumnezeu", este mesagerul prin excelenta al descoperirilor divine. Lui i-a fost incredintata vestirea nasterii Inaintemergatorului lui Mesia, Ioan, fiul lui Zaharia si al Elisabetei. Tot lui i-a revenit misiunea cea mai inalta atribuita vreodata unei fapturi: vestirea intruparii Fiului lui Dumnezeu. El se bucura de o cinstire deosebita chiar si din partea mahomedanilor.
Numele personal Gabriel, cu forma feminina Gabriela si cu diminutivul Gabi, provin tot din limba ebraica, avand la baza numele prescurtat al lui Dumnezeu (Elohim): El, si perfectul verbului gabai = a fost puternic; impreuna inseamna: "Dumnezeu a fost puternic". Arhanghelul Gabriel afirma prin numele pe care il poarta ca implinirea mesajului adus de el este opera exclusiva a puterii lui Dumnezeu, si este atat de sigura incat se poate spune ca a si fost deja realizata.
Sfantul Rafael este ajutorul in calatorii, amintit numai intr-o singura carte a Sfintei Scripturi, este ingerul care l-a intovarasit pe tanarul Tobia in calatoria pana la Ecbatana Mediei, l-a ajutat sa isi ia de sotie pe Sara, fiica lui Raguel si l-a invatat ce sa faca pentru a vindeca orbirea tatalui sau. Pentru aceste motive, Arhanghelul Rafael este invocat pentru ajutor si ocrotire in timpul calatoriilor, pentru vindecarea bolilor de ochi si pentru pregatirea la o casatorie fericita. Sarbatorirea lui a fost introdusa in calendar in anul 1921 si fixata la ziua de 24 octombrie, dar calendarul nou a transferat-o la 29 septembrie.
Mai putin folosit astazi, prenumele Rafael, format din: El = Dumnezeu si rapha = a vindeca, exprima ideea ca Dumnezeu a indepartat mahnirea, durerea, boala. Arhanghelul care l-a condus pe Tobia si-a descoperit numele numai la sfarsitul calatoriei si dupa vindecarea minunata a orbirii batranului Tobit; prin numele pe care si l-a dat atragea atentia ca toate cele intamplate se datoreaza bunatatii lui Dumnezeu, si nu lui, care este o faptura a lui Dumnezeu.
|