Citat:
În prealabil postat de irina77
"Iubirea te obliga la adevar..." -Nimic mai adevarat- intru totul de acord. Tocmai de aceea nu putem fi ecumenisti.
In ce priveste respectarea parerilor nu sunt de acord. Poti respecta doar un om, nu o parere. Cand zici "iti respect parerea (pagana, eretica etc.)"- deja ai facut un compromis de credinta. Cu totul altceva e sa te respect ca om si sa nu-ti refuz primul ajutor indiferent de credinta ta.
Oricum ar fi, iubirea semenilor nu are legatura cu ecumenismul. Daca ii iubesti pe altii faci MISIONARISM ORTODOX, nu ii lasi pe ei sa faca ECUMENISM cu tine. Daca ne gandim la toti sfintii care au propovaduit si marturisit (chiar cu pretul vietii), incepand chiar cu Sfintii Apostoli, vedem ca ei nu stateau la discutii ecumenice cu paganii pe care doreau sa-i crestineze. Ei doar marturiseau (foarte ferm) credinta curata, pentru cine avea urechi de auzit. Asa ca un profit sufletesc real - de ambele parti- poate fi doar daca incerci sa-i explici paganului/ ereticului cum lucreaza Dumnezeu in Ortodoxie, nu invatand tu cum "lucreaza Dumnezeu la el".
|
In momentul in care ecumenismul ar insemna renuntarea la credinta, cu siguranta ca si eu m-as pronunta impotriva. Atata timp cat ecumenismul ramane un dialog intre Biserici mi se pare absolut justificabil. Eu nu pot sa vad in oameni doar catolici, protestanti, etc...eu vad in primul rand omul.
Respectul fata de o parere presupune a nu il injosi pe celalalt pentru faptul ca are o parere diferita. Asta inseamna respect si eu sunt intru totul de acord. Injosirea celorlalti, indiferent de motive este un pacat impotriva iubirii, ne contrazice in insasi marturia noastra ortodoxa. Nu faci un compromis cand nu injosesti pe cineva datorita diferentei de opinie si nici nu faci un compromis de credinta. Compromisul inseamna cedare, a respecta parerea celuilalt nu inseamna renuntarea la propria ta parere sau acceptarea unui alt adevar in afara de cel ortodox. E foarte important sa cunoastem termenii pe care ii vehiculam, pentru ca de multe ori se produc atatea confuzii si neintelegeri si chiar schisme din cauza necunoasterii termenilor folositi.
Daca ii iubim facem misionarism?? Pai si in cazul asta ar trebui "sa ii veneram" pe catolici pentru misionarismul pe care l=au facut, ce ar trebui sa facem? Ca ei au increstinat mai multi oameni decat noi ortodocsii! Inseamna ca au iubire peste putintele noastre???
Apostolii nu stateau la discutii ecumenice? Ma indoiesc de ceea ce spui, pentru ca predica Sf. Ap. Pavel in Aeropag este monumentala pentru modul in care intra el in convorbire cu paganii. (FA, cap 17). Nu ii trateaza ca pe niste oameni de nimic pentur faptul ca nu cred in Hristos, ci le propovaduieste credinta avand in vedere propriile lor viziuni, intelegandu-le modul lor de a gandi si plecand de la situatiile lor concrete. Si le spune ca tocmai dumnezeul necunoscut caruia ei ii inchinasera un altar, acela este Dumnezeul pe care vrea Pavel sa Il propovaduiasca.
Toate cele bune,