Dar ce inseamna a binecuvanta?
Conform DEX, binecuvantarea inseamna:
BINECUVÂNTÁ, (Despre Dumnezeu) A revărsa grația divină; a blagoslovi. ♦ (Despre preoți) A revărsa harul divinității asupra unui lucru sau asupra oamenilor; a blagoslovi. ♦ P.anal. A dori prosperitate și fericire cuiva (invocând adesea numele lui Dumnezeu). 2. A lăuda, a slăvi pe Dumnezeu. ♦ A lăuda, a preamări pe cineva în semn de recunoștință.
BINECUVÂNT//Á 1) A face să se bucure de fericire, revărsând harul divin; a blagoslovi. 2) (despre preoți) A ajuta să beneficieze de harul divinității prin invocare; a blagoslovi. 3) fig. A susține, exprimându-și acordul; a aproba; a încuviința; a consimți. /bine + a cuvânta
Deci, a binecuvanta nu are numai sensul de a revarsa harul divin, ceea ce noua ca mireni nu ne este cu putinta; dar noi putem in schimb sa ne folosim de al doilea sens, si anume de a sustine pe cineva, in loc de a i te opune, intr-o discutie contradictorie de exemplu, punand astfel capat divergentei. Acest lucru il recomanda Sf. Vasile cel Mare. In orice caz a binecuvanta nu are niciodata sens negativ.
Prin urmare, am apelat la acest mijloc de a pune capat unor discutii interminabile chiar aici pe forum. In loc de efectul scontat, cei binecuvantati au scris ca nu vor sa fie binecuvantati de mine, intelegand total gresit sensul cuvintelor; unii chiar crezand ca a binecuvanta poate fi chiar ceva negativ. Sper ca acum sa se dumireasca asupra sensului acestui cuvant prin excelenta pozitiv.
Am invatat de mai multa vreme sa binecuvante in gand in special copiii, pe care ii intalnesc plangand. Este o mare bucurie sa constat, ca dupa binecuvantare in numele Domnului nostru Iisus Hristos, inceteaza sa mai planga.
Binecuvantand pe altii am capatat in primul rand eu liniste in suflet si detasare de o discutie fara finalitate si fara iesire, in care aveam sentimentul ca ma aflu intr-un labirint.
Binecuvantati si veti vedea, cum sufletul dintr-odata se usureaza de tot balastul si se detaseaza de ceeea ce este neesential.
Bun sfat ne-a dat Sf. Vasile cel Mare! Sa il urmam!
|