Citat:
În prealabil postat de Matad
Te-ai gindit la sectantii tai ca sint si oameni ca si tine?
Dar probabil Duhul Sfint nu-ti va cere sa te pocaiesti ,pt ca esti deja drept credincios ,asa ca esti deja mintuit.Asta ca introducere
|
.
Nu e adevărat. Esti contaminat si tu cu ideile lor. De fapt esti un om de formatie eretică chiar dacă aici spui că esti ortodox.
Fireste că si sectantii sunt oameni. Si ei sunt creati „după chipul si asemănarea lui Dumnezeu”.
Dar să nu uitam că Hristos ii numeste si lupi:
Mat.7.15 Feriti-vă de proorocii mincinosi, care vin la voi in haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori.
Iar pe ortodocsi nimeni nu ii invată că sunt deja mântuiti de pe lumea asta. Asta o fac cultele protestante. In ortodoxie viata e o luptă permanentă cu păcatul.
Citat:
Acum ia spune tu la toata lumea de fata ,ai spus tu tot la spovedanie preotului? Sau ai uitat ceva fapte pe acolo. Crezi ca pe Hristos il poti evita in rugaciune, omitind anumite pacate?
|
La spovedanie esti obligat să spui toate păcatele pe care ti le amintesti, pentru ca această taină să fie deplină. Asta inseamnă să te smeresti. Si duhovnicul căruia te adresezi la spovedanie tot la Hristos se roagă pentru iertare.
quote=Matad] Tu nu scoti din context versete?Dar hai sa citim paragraful intreg ,sa-mi arati in orice traducere a Scripturii unde spune sa te duci la preot. In vechime se aduceau jertfe ca sa le implineasca preotul.Dupa ce a venit Hristos ,s-a cam schimbat treaba cu preotul.A ca vrei tu si biserica sa intelegi asa ,nu te opreste nimeni .
A, stai ca deraiem de la invataturile bisericii si a traditiei si depasim granita,numai putem gindi singuri ca devenim eretici? [/quote]
De ce vorbeste Pavel si ceilalti, pe care spuii că il citesti, de o ierahizare a functiilor in Biserică la 2 Timotei cap. 3 sau ? Hristos nu a vorbit de functii. Dar crearea lor era o misiune absolut necesară. De fapt intreaga activitate a apostolilor din primele secole se concentrează pe răspândirea evangheliei si pe ORGANIZAREA BISERICII.
Să vedem ce spune Biblia referitor la "experientele individuale", in afara Bisericii?
Tit 3.10-11
De omul eretic, după intâia si a doua mustrare, depărtează-te,
Stiind că unul ca acesta s-a abătut si a căzut in păcat, fiind singur de sine osândit.
2 Petru 3.16 sunt unele lucruri cu anevoie de inteles, pe care cei nestiutori si neintăriti le răstălmăcesc, ca si pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare
Citat:
Ne expulzeaza direct in iad.
Dar ce e iadul? Un loc? Sau moartea a doua?
|
Adventistii si iehovistii resping ideea de Iad ca loc al chinurilor vesnice si spun că iadul e doar moartea a doua. Probabil că te-ai format "spiritual" la una din aceste secte .
Citat:
Iar despre apostoli vrei sa spui ca ei au efectuat ritualul preotilor de azi . Cred ca trebuie sa mai citim prin istorie cum au stat lucrurile prin primele secole. Spre ex. Iacov care a fost primul episcop al Ierusalimului.Si apoi Petru . Si continuam.
Apoi treaba cu piatra . Cine e piatra ?Petru sau Hristos?Cine e cel neprihanit pe care se poate contrui Biserica? Petru sau Hristos? Sau e prea subtil? Sau gindim prea mult?
|
Mat.18.18 Adevărat grăiesc vouă: Oricâte veti lega pe pământ, vor fi legate si in cer, si oricâte veti dezlega pe pământ, vor fi dezlegate si in cer.
La fel si Matei 16.18 Si Eu iti zic tie, cã tu esti Petru si pe aceastã piatrã voi zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui. Si iti voi da cheile impãrãtiei cerurilor siorice vei lega pe pământ va fi legat in ceruri, si orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat in ceruri
Piatra e credinta apostolilor, nu apostolii insisi (Cum spun de exmplu catolicii că Biserica a fost fondată pe Petru).
Citat:
-Ce intelegi tu prin succesiune apostolica .Faptul ca unii au primit dreptul de urmasi ?Atunci ce rost mai are ?Mintuitorul daca nu a venit pt orice pacatos?
|
Lucrarea lui Hristos pe pământ se afirmă prin Biserică. Ti-am mai spus odată lucrul acesta:
Efeseni 3.21 Lui fie slava in Biserică si intru Hristos Iisus in toate neamurile veacului veacurilor. Amin!
Fapte 20.28 Drept aceea, luati aminte de voi insivă si de toată turma, intru care Duhul Sfânt v-a pus pe voi episcopi, ca să păstrati Biserica lui Dumnezeu, pe care a câstigat-o cu insusi sângele Său.
Citat:
-Am crescut in ortodoxie frate.Am ramas cu unele defecte.
Ia spune-mi . Preotii nostri e perfecti? Sint atit de neprihaniti incit ii pot tine locul Domnului IIsus?
|
Preotii sunt preoti, Biserica e Biserică. Preotii sunt oameni si pot să gresească. Insă despre Biserică Hristos spune că "portile Iadului nu o vor birui niciodată" la Mat.16.18,19. După Sf. Pavel, Biserica este Mama tuturor celor care nasc in Duh (cf. Ef 5; Gal 4; 2 Cor 11, 2-4) primind o nouă viată, trăind intr-altă sferă de existentă: viata lui Cristos. Sfintii Părinti din primele veacuri numesc adesea Biserica "Mamă". Ea isi exercită maternitatea prin Cuvânt si Taine Astfel ea face ca in noi să nască si să crească viata divină. Dar, in timp ce prin nasterea naturală copilul se desparte de mamă, Biserica născându-ne, ne primeste, ne uneste cu ea, ne educă in spiritul copilăriei spirituale - după cerinta lui Cristos (cf. Mt 18, 2-4) - până ajungem adulti in Cristos - cum se exprimă Sf. Pavel. (cf. Gal 3, 19-29)
Citat:
- Si apoi din ce vad eu trairea asta crestina de peste tot ,cum poti numi o anumita biserica ,Biserica lui Hritos ?
|
Explică putin ce anume intelegi tu prin trăirea crestină de peste tot. La ceea ce vezi tu la toate cultele si sectele actuale?
Citat:
-Sint de acord ,ca doctrina ,care ai ales s-o urmezi iti spune ca asta e Biserica. Dar daca tu esti sectantul? Ia mutate putin in partea cealalta a baricadei ,sa vezi cum e . Nu ai fost intr-o biserica protestanta .Eu am fost ca sa vad erazia. Nu sint perfecti .Sint ca si noi ortodoxii.Nu mai vorbiti daca nu stiti ce traiesc enoriasii lor . Nu toti inteleg doctrina care se invata acolo.
|
Eu am crescut intre sectanti neoprotestanti. Am crescut cu biblia lor in mână. Cunosc mai multe decât iti inchpui despre mentalitătile si credintele lor.
Citat:
-Eu am avut curajul sa trec de baricada . Daca n-as fi trecut ,n-as fi inteles atit de multe din ce inseamna crestinism. Nu tin sa apar bisericile protestante,pentru ca pacatul este individual ,nu al unei biserici intregi.
|
Iar eu am avut curajul, din mila lui Dumnezeu să imi reintorc pasii către Ortodoxie. Mai sus te intrebai ironic si acid: "Preotii ortodocsi nu e păcătosii? " Iar aici referindu-te la protestanti spui că păcatul, e individual nu al unei biserici intregi. Răspunsul il dai chiar tu.
Citat:
Poate reusesti sa privesti mai obiectiv acum.
in momentul in care l-ai pierdut pe Hristos din privire ,ramii la indemina unei doctrine dintr-o biserica ,care vrei tu.
|
Ce inseamnă Hristos pentru tine? Ceea ce te invată sectantii tăi că e, sau ceea ce intelegi tu din Biblie?
Citat:
Dar oamenii sint toti pacatosi. De asta e greau sa asculti de un om normal.De aceea hristos e Marele Preot.
|
Fireste că Hristos e marele preot . Dar asta scrie si scriptura. Nu? Dar asta nu anulează conditia de preoti ai Bisericii dată urmasilor săi duhovnicesti hirotoniti ca preoti.
Citat:
Pentru ca El a fost singurul Om neprihanit.
|
Esti cumva Martor a lui Iehova? Cochetezi cu această sectă? Ei spun că Hristos a fost doar un OM!
Citat:
Dar un lucru e cert .Stiu mai multe versete din Scriptura decit majoritatea ortodoxilor.
|
Fii atent. Dacă stii niste versete nu inseamnă că ai o trăire cu adevărat crestină. Ar trebui să fii mai smerit si mai modest.
2. Cor.2.6 Cel ce ne-a invrednicit să fim slujitori ai Noului Testament, nu ai literei, ci ai duhului; pentru că litera ucide, iar duhul face viu.
Citat:
Asta cu traducerea nu stiu carui verset mai modern sau mai corect , e frectie cu Diana a grecilor. Daca chiar vrei sa studiezei ,ia Septuaginta,ia textul masoretic evreu ,ia King james ,ia pe a germanilor si te lamuresti asupra sensului.
Traducerea sinodala de ex. e in multe locuri "foarte" subiectiva .Dar o citim si pe asta. Erau mai bune cele dinainte de razboi.
|
Aici devii ambiguu si hilar. Esti pregătit să purtăm o discutie pe tema "subiectivismului" Bibliei Ortodoxe. De ce nu vii cu argumente concrete? Eu am la indemână traducerile protestante si neoprotestante cele mai importante si traducerea lui Luther- la ea te referi când zici "pe a germanilor"?