isihia nu este accesibila numai pustnicilor ... ea este accesibila si obligatorie si pentru mirenii ce traiesc in lume ... insa isihia incepe cu cuvintele : " miluieste-ma pe mine pacatosul " ... si cu ADEVARAT eu sunt un pacatos si mai mare pacatos decat toti pacatosii din veac ... fara pocainta , smerenie , umilinta , smerita cugetare , nu exista isihie nici macar in pustie ... deci ca un pacatos ce sunt eu trebuie sa cer indurare de la Domnul Iisus , sa ma ierte caci sunt slab si nu pot inca lupta cu satana si cu pacatul asemenea Lui ... mare liniste se asterne in inima omului care se smereste cu adevarat , care spune in inima lui ca este un pacatos si mai rau decat toti , mai mic decat toti , ci apoi cere indurarea de la Domnul ... caci el recunoaste adevarul despre sine insusi , incepe sa se roage in duh si in adevar ... asa si eu , iata invat pe aicea pe forum pe altii , dar aceasta nu este semnul cel mai clar de slava desarta , trufie si mandrie ? este un semn ca am mare mandrie si slava desarta ... iar cand ma cert cu ceilalti sunt si trufas ... asta sunt ... e bine sa scrie omul pe forum,dar fac eu oare aceasta cu smerenie ? nu ... si atunci cum de vorbesc eu despre isihie ? sunt eu vrednic de aceasta ? sunt eu vrednic sa invat eu pe fratii mei ca si cum asa fi mai mare peste ei ? cine m-a pus pe mine invatator ? scriu , dar am mandrie , asta nu o poate contesta nimeni ... ce sa fac oare ? sa cer indurare de la Domnul sa ma ierte de slava mea desarta , si mai ales sa ma fereasca sa nu cad in pacate mari din cauza judecarii mele ... vai mie , oare nu sta pacatul , diavolul si ma pandeste mereu si se bucura cand vad ca judec pe altii , gandindu-se ca ma apropii tot mai mult de marea mea cadere ? o Doamne , miluieste-ma , scoate sufletul meu din ispita care ma impresoara , si lumineaza-ma cum sa trec de judecata ce ma asteapta dupa moarte ... nu e rau sa scrie cineva pe forum , sa discute cu alti crestini ... dar isihia in lume nu se obtine neaparat numai rostind rugaciunea lui Iisus , caci in imprstierea lumeasca nu se poate face aceasta mereu ... e bine sa spunem rugaciunea cand putem , dar in restul timpului isihia nu se obtine decat numai cu smerenia ... smerita cugetare este o stare de liniste in fata Domnului si este si ea rugaciune ... prin a te smeri pe tine insuti si in fata celorlalti ...
|