rugaciunea lui Iisus este impartasire continua daca o zici continuu si numai daca ai ajuns sa o spui la o masura foarte inalta : adica daca ai ajuns ca de fiecare data cand te rogi sa deschizi cerurile cu rugaciunea ta si sa vezi in vedenie pe Domnul de-a dreapta Tatalui ... numai acea rugaciune este impartasire continua ... ai ajuns tu la acea rugaciune la care nu ajunge decat unul din generatie in generatie , si in ziua de azi nici atata ??!!
iar a te duce cu tupeu la sf impartasanie este mare pacat si aducator de caderi mari si de mandrie ... caci mandria se strecoara in sufletul tau fara sa iti dai tu seama ... la impartasanie nu trebuie sa te duci cu tupeu ci cu smerenie ... unde ai vazut tu scris ca la impartasanie te poti duce cu tupeu ...
sf parinti au zis clar : chiar de ai fi tu inger in trup si ai fi vrednic sa te impartasesti zilnic , daca duhovnicul tau nu te lasa sa te impartasesti decat o data pe luna sa nu cartesti absolut deloc fata de el ... caci mai bine este a nu supara pe duhovnic , caci Domnul iti va da tie atata har prin impartasania aceea lunara cat la altii da numai prin 100 sau 1000 sau 1000000000 de impartasanii , caci Domnul poate sa faca aceasta ... au fost zeci de sfinti care au trait in pustietati si nu se impartaseau decat foarte rar si asta nu a fost nici o problema pentru sporirea lor ... caci sporirea este prin smerenie si nu prin impartasanie deasa ... iar a te impotrivi duhovnicului care te-a oprit fara dreptate este mandrie ... daca poti gasi un duhovnic mai echilibrat gaseste-l , iar daca nu , nu carti ... caci a te smeri astfel in fata duhovnicului si a lui Dumnezeu insusi care ti-a dat acel duhovnic , este mai mare castig duhovnicesc decat a te impartasi fara ascultare ... ciciti si la sf paisie aghioritul care a fost oprit nedrept de un episcop de sf impartasanie , si nu s-a mai impartasit , si singur a spus : " am avut prin asta mai mare folos duhovnicesc decat daca ma impartaseam " ... impartasania nu trebuie sa fie nici deasa nici rara ci echilibrata , la nivelul nostru duhovnicesc ... caci sunt unii care tainic sunt impartasiti de Domnul in mod nevazut , si sunt altii care se duc sa ia fara vrednicie cuminecatura din sfanta lingurita si nu se impartasesc deloc , caci darul se retrage de la ei ... asa a spus un sfant care era vazator cu duhul , ca a vazut unii de cum luau cuminecatura harul se retragea din cuminecatura luata de ei in gura ... si ramanea cu ce meritau ... caci mai bine era sa se retraga harul decat sa ramana in ei si sa le aduca asupra lor ispite pe care nu le puteau duce sau sa se imbolnaveasca ...
iar daca tu mai vsovi nu crezi ca de la impartasania deasa fara vrednicie poate sa vina si boli si ispite si caderi in pacate si chiar si moarte , atunci ai cazut si tu in ditamai mandria caci eu am citat de la sf pavel cuvintele acestea , si te-ai contrazis cu sf pavel ... treaba ta , faci cum vrei ... dar aceia care se impartasesc prea des vor ajunge mai tarziu la cuvintele mele , care nu sunt ale mele ci ale sf parinti : va cedea in pacate mari , curvie , desfranare , rea purtare fata de oameni si altele , pana se va smeri si nu va mai ridica nasul la cele care il depasesc ... daca nu credeti , am spus , cititi la sf pavel , caci el a spus in noul testament ca de la impartasania prea deasa vine si boala si moarte ... nu te juca frate cu focul ... " infricosator lucru este sa cazi in mainile Dumnezeului celui viu " spunea psalmistul ...
|