Hristos a stat ce-i drept la masa pacatosilor insa pe de alta parte ce partasie este intre Hristos si pacatele noastre ? insa cei ce judeca biserica nu sunt ortodocsi si sa nu se apropie de sf Taine ca fac asta spre osanda ... iar a judeca preotii ca impartasesc nu stiu cum dupa parerea ereticilor , asta este erezie si ereticii sa nu se apropie de sf taine ... eu asta nu o voi lasa niciodata ... nu te apropii de sf taine decat atata cat te lasa duhovnicul ... cat te lasa duhovnicul atata te lasa si Dumnezeu , nu judeci nimic ... duhovnicul va raspunde daca trebuia mai des sau mai rar , iar pe mine nu ma intereseaza de ce vor raspunde altii ... eu sa imi plang pacatele mele ... la noi este o traditie de impartasanie mai rara si este bine asa ... si asa este prea deasa ...
precum am spus , omul nu este pur si simplu in stare sa faca pocainta continua iar harul se da omului numai in momentele cand el face pocainta - " celui smerit ii voi da har " ... iar cu cat omul este mai pacatos cu atata si pocainta lui este mai rara caci cu cat face pocainta mai deasa si pacatul este atacat mai din fasa si devine mai mic ... deci cu cat omul este mai pacatos cu atata si pocainta lui este mai rara si deci si harul va putea intra mai rar in sufletul omului ... asta este motivul pentru care impartasania nu poate deveni mai deasa din motivul ca a scazut nivelul duhovnicesc al lumii ... caci daca ii dai cu forta har omului fara ca el sa simta pocainta cu adevarat , ii pui in spatele lui niste ispite pe care nu le va putea duce si va cadea in pacate mari si mandrie ...
|