Subiect: PREOTIA E SFANTA
View Single Post
Vechi 12.11.2006, 12:19:48
Grigorie Grigorie is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.09.2006
Implicit

"Daca vedem un preot beat in sant sa mergem sa-i sarutam mana ..." - citat din parintele Cleopa.

Imi pare rau ca trebuie s-o spun, dar nu tot ce zice Pr. Cleopa este litera de evanghelie. Aici a dat-o in bara rau de tot. Preotii sunt la inaltimea credinciosilor. Daca acestia sunt "lasa-ma sa te las", atunci si unii din preoti isi permit sa abuzeze de preotia lor. Trebuie s-o recunoastem, este multa incultura teologica in popor, de aceea unii preoti ticalositi profita de ignoranta lor, iar ei numai modele nu sunt, dar stiu ca oamenilor le este frica sa zica ceva.

Cand am intrat la facultatea de teologie (cu ani in urma) aveam o evlavie deosebita fata de preoti. Cand i-am cunoscut insa de aproape (pe preoti sau pe viitorii preoti), mi-am mai schimbat parerea. Am constatat un lucru stiut de toata lumea: "Nu exista padure fara uscaturi". Am intalnit colegi fumatori, afemeiati, cheflii, care copiau la examene, agramati (am avut colegi preoti care nu au promovat un examen la un profesor mai exigent pentru ca nu stiau sa scrie corect romaneste). "Interesante" erau si subiectele de discutie dintre colegii preoti: pretul serviciilor (nunta, botez, inmormantare), al lumanarilor, al locurilor de veci in cimitire, plus alte chestii si mai lumesti. Din fericire erau si colegi "jos palaria", dar multi dintre acestia n-au ajuns preoti, pentru ca n-au dat "sfanta" spaga.

Asa ca mai incet cu aceasta falsa smerenie ("cine suntem noi sa criticam pe preoti?"). Cine vrea o Biserica puternica, trebuie sa manifeste cu DISCERNAMANT o atitudine critica. Nici eu nu incurajez defaimarea, barfa, zvonistica. Numai ca uneori sunt niste lucruri strigatoare la cer si nimeni nu ia atitudine.

Cunosc cazul uni preot (ieromonah) homosexual. La fel il cunoaste si episcopul sau, dar se preface ca nu s-a intamplat nimic, chipurile "ca sa nu produca neoranduiala/sminteala in Biserica". Dar oare nu e mai mare sminteala ca multi oameni au aflat de aceasta marsavie si se intreaba de ce episcopul nu face nimic? Oare cum va raspunde in fata lui Dumnezeu acel episcop pentru ca a permis ani in sir unui preot homosexual sa slujeasca cele sfinte?

Daca continuam cu aceasta ingaduinta fata de ticalosii, nu stiu unde o sa ajungem. De fapt o sa se adevereasca prezicerile sfintilor despre "vremile din urma", cand va lipsi frica de Dumnezeu dintre oameni.
Reply With Quote