Mai frate Emanuele asa sunt canoanele.
Nu zic ca sexul in afara cununiei nu este pacat.
Dar preotul cand vine omul la el la Sfanta Spovedanie trebuie sa faca asa fel incat sa il faca pe acesta sa apuce pe drumul ascendent spre Dumnezeu si nu sa il arunce in deznadajduire , nici sa faca din el un formalist care respecta numai litera legii nici sa il arunce in usuratate fata de mantuire.
(si la majoritatea oamenilor din ziua de astazi daca o sa le dai 11 ani canon indepartare de la Sfanta Impartasanie ca s-au culcat cu logodnica inainte de nunta ii vei indeparta de Dumnezeu).
A se canonisi totzi cu acelasi canon este ceva yoghinesc.
Tocmai fiindca se stie foarte bine ca Dumnezeu o sa judece pe fiecare dupa cum a stiut si nu trebuie sa interpretam canoanele Sfintilor Parinti in mod scolastico-yoghinesc.
Vezi mata preotul comunica hotararea lui Dumnezeu si Dumnezeu judeca pe fiecare diferentiat in functie de o gramada de lucruri.
Spre exemplu daca omul nu a stiut si a facut sunt foarte sigur ca orice duhovnic bun ii va da un canon mic chiar daca sunt pacate foarte grele.
(de exemplu am auzit ca parintele Arsenie Papacioc este foarte impotriva opriri la perioade indelungate de la Sfanta Impartasanie - si cine stie mai bine decat parintele Arsenie Papacioc?Nu e dansul considerat cel mai mare duhovnic din Romania la ora actuala?)
Daca e sa ne luam dupa Sfintii Parinti de ce sa nu ne luam dupa Sfintii Parinti mai contemporani ?
Ca de exemplu Sfantul Ioan de Kronstadt?
Care nu am auzit sa fi dat cuiva canon nu stiu cati ani sa nu se impartaseasca?
Ba chiar avea aprobare de la Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Rusiei sa faca spovedanie la mai multi oameni deodata (pentru pacatele mici) si pe cei cu pacate mai mari ii spovedea in particular.
Doar canoanele Sfantului Vasile cel Mare erau date pentru oameni din acea perioada de timp.
Si nu putem sa ne apucam sa zicem ca Sfantul Ioan de Kronstadt ar fi fost in ratacire ca asa ni se pare noua.
|