anatema inseamna : a fi despartit de sf biserica si de Hristos si a te duce in iad si a fi fiu al diavolului si nu al lui Dumnezeu ... deci cand eu dau anatemei nu fac altceva decat sa recunosc ca cutare persoana care invata erezii si ca pacatul nu e pacat este anatemizata de sinoadele ecumenice si de sf parinti si deci si eu o recunosc ca fiind sub anatema bisericii lui Hristos ... pe scurt : este anatema si nu se mantuieste daca nu isi recunoaste ratacirea si pacatul si nu se intoarce de la rau la bine ... nimeni nu se mantuieste in biserica fara pocainta dupa sfintele legi canonice numite dogme dumnezeiesti si dupa poruncile dumnezeiesti , caci daca raiul este plin de pacatosi pocaiti totusi nici un om mandru nu a intrat vreodata in rai : " nimic necurat nu va intra in imparatia cerurilor ........ nici desfranatii , nici adulterii , nici hulitorii ........ "
deci nu voi obosi absolut niciodata sa dau anatemei pe toti ereticii din veac si pana in veacul veacului , ci cu cat fac asta mai mult cu atata devin tot mai hotarat in a da anatemei pe eretici ... caci asta imi hraneste sufletul cu dumnezeiasca dragoste si imi da pacea despre care a spus Hristos : " nu precum lumea va da va dau Eu " ... si cu cat vad mangaierea sufleteasca care mi-o da Duhul sfant atunci cand dau anatemei pe eretici , cu atat ma intr-aripez mai mult cu dumnezeiasca dragoste si cu focul si dragostea marturisirii credintei ...
|