View Single Post
Vechi 14.07.2008, 23:39:22
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Nu prea inteleg ce zice Christos Yannaras.
Mi se pare pura poezie lipsita de sens.
(ca sa nu mai vorbim ca "facator de viata" este Duhul Sfant si Domnul nostru Iisus Hristos nu insamanteaza natura spre rodire - e frumos in cuvinte dar aberant in intelesuri.Ce e tampenia aia cu barbatul imagine a logosului?Si femeia imagine a naturii?Da ce e Yannaras crestin-ortodox sau crestin-hinduist?)

Eu am inteles ca Adam si Eva inainte de cadere erau in Rai si aveau trupuri materiale , nu nemateriale.
Dar nu inteleg de ce ar fi lasat Dumnezeu sa fie ispititi primi oameni?
Sincer sa fiu ideea cu i-a lasat sa fie ispititi pentru a se incununa mi se pare bogomilista si sa ma ierte fratele (sau parintele) Partenie.
Ca nu ar fi trebuit sa cada niciun inger si nici oamenii asta e alta chestie si nu e un accident ci taina libertatii.

Avand in vedere efortul isihastilor de a-si tine in permanenta gandul la Domnul nostru Iisus Hristos mie mi se pare ca de fapt Sarpele il reprezinta chiar pe Satana care ii vorbeste Evei prin gand.
Eva cade din uniunea cu Dumnezeu si intra in vorbirea cu Satana.
Care nu era sa o invete ceva spre folosul ei sufletesc ...

Ba si este un sfant isihast care zice ca gandul in timpul rugaciunii reprezinta "diavolul intreg".
(gandul altul decat cel la cele ce te rogi.)

Ba am auzit ca Sarpele de la Facere ar fi si ceva gen "inger de lumina" in limba ebraica originala.
Aceasta traducere e mult mai logica tinand cont de proorocia cu privire la Mesia.
Este nespus de absurd sa interpretam Sfanta Scriptura cuvant cu cuvant asa ca protestantii.
Sa gandim un pic:
-animalele pot oare sa greseasca?
Nicidecum.De gresit pot gresi numai oamenii si ingerii care au voie libera si au chipul lui Dumnezeu adica capacitatea de a gandi - a rationa
De aceea si sunt oamenii si ingeri pedepsiti sau rasplatiti.
Dar atunci de ce ar fi blestemat Dumnezeu animalul sarpe?
Oare isi blesteama Dumnezeu propria sa creatie care nu a gresit cu nimic si care stim de mai inainte ca era "buna foarte"?
Alta absurditate.
Oare nu cumva in prima parte cand se adreseaza Sarpelui Sfanta Scriptura ne arata ca Dumnezeu se adreseaza Satanei aratand in chip tainic venirea lui Mesia din fecioara si zdrobirea capului sarpelui adica a puterii care acesta o avea asupra oamenilor?
Iar inteparea calcaiului inseamna dupa Sfintii Parinti durerea pe cea a simtit-o Maica Domnului la rastignirea Fiului Sau.

Cu privirea la partea a doua a convorbirii lui Dumnezeu cu sarpele:
blestemul adresat sarpelui.
Aici nu s-o fi referind Dumnezeu la gandul omului care inainte de cadere se preocupa numai cu Dumnezeu iar acum incepe sa se hraneasca cu pamant adica mintea incepe sa se preocupe numai de cele materiale?
Nu inteleg ce vrea sa reprezinte partea cu taratul pe pantece.

Religia crestin-ortodoxa nu e religie misteriaco-initiatica.

Parintele Cleopa zice foarte clar ca Raiul a fost pe Pamant.
Pentru cine este in comuniune cu Dumnezeu si admira natura - nu vede oare frumusetea naturii ca in Rai?
Ca doar e clar ca diavolii prin om au intrat prin creatie , omul fiind legatura dintre lumea spirituala si cea materiala.
Reply With Quote