ai spus asta : " Dragii mei, va rog frumos, faceti pace. Chiar credeti ca vreunul dntre noi detine adevarul in asa masura incat sa-i judece si chiar sa-i condamne pe cilalti? Prea sunteti patimasi. Merita sa meditam la sensul adanc al fiecarei postari, iar acolo unde nu suntem de acord sa ne exprimam dezacordul in mod politicos si argumentat, nu cu ura, cu acuzatii, cu injuraturi, cu anatemizari etc.Iertati-ma ca ca mi-am permis sa dau sfaturi asupra conduitei pe forum dar, cu tot respectul pentru toti, vad ca prea s-a depasit masura. Totusi ..., este un forum CRESTIN ORTODOX. "
deci dupa tine a spune cutarui eretic ca a cazut sub anatema cutare este judecare nu ? si ca nu ar trebui sa ii spun care este realitatea de fapt , de dragul de a nu judeca ... iti spun ca gresesti : sfintii care au dat anatemele respective pentru ortodocsi le-au dat , ca sa le respecte ; iar cel care se pretinde ortodox si nu este in realitate trebuie atentionat ca incalca cutare canon si cutare anatema ; asta nu este judecare ... eu nu cred ca am vorbit nepoliticos ci doar am exprimat ceea ce DEJA AU SPUS SFINTII PARINTI ... oare ce au spus ei este judecare ? atunci ce trebuia sa fac ? sa ii spun : mai cutare , eu iti spun ca gresesti , dar nu iti aduc nici un argument ca sa nu fiu nepoliticos ? asta este nejudecarea dupa tine ? iar a aduce argumente , normal ca trebuia sa ii aduc in fata canonul respectiv si sa il previn ca incalcarea lui atrage cutare pedeapsa ... caci altfel putea sa spuna : ei si ce daca spune canonul asta ca nu se intampla nimic ... ei uite ca se intampla ca este anatema trebuie sa ii raspund eu ...
deci de ce a spune anatema este ura dupa tine ? eu asta nu pot intelege ?
caci duhovnicul meu mi-a spus : " sa nu blestemi niciodata pentru ca ti-a facut cineva vre-un rau oarecare ca este mare pacat care se pedepsete greu , dar pe cei care sunt dati anatema de sfintii parinti sa ii dai si tu anatema , ca sa nu cazi sub anatemele respective " ... iata ce cuvant intelept si iata discernamantul in ce priveste blestemele ... a te feri sa dai anatema pe cei care deja sunt dati de sf canoane ( care nu sunt niste simple reguli exterioare , omenesti ci sunt date de Duhul sfant ) inseamna sa te rusinezi de sfinti si de Mantuitorul pentru a fi in acord cu veacul acesta , despre care stii ce a zis Mantuitorul ... eu nu zic sa dai anateme in nestire : ai vazut pe cineva ca a exprimat ceva eretic si gata l-ai si dat anateme ... nu ! ii aduci mai intai toate argumentele de care are nevoie si abia apoi , daca vezi ca ramane neindreptat , atunci nu mai ce face si recunosti ca este anatema ... caci este ... iar cand eu spun anatema nu spun ca el va ramane vesnic sub anatema respectiva ci ii doresc indreptarea , dar asta depinde de el si nu de mine , odata ce eu i-am adus toate argumentele necesare ...
anatemele date de un sinod ecumenic nu se poate face dispensa de ele decat numai de catre alt sinod ecumenic : " cel mai mic se binecuvinteaza de cel mai mare " ... cum sa poate deci un simplu crestin sau preot sa dispenseze el de capul ui de canoane care au fost hotarate de un sinod ecumenic ... ce tu esti mai mare decat un sinod ecumenic ? in biserica exista o ierarhie daca nu stiai , si exista o ascultare ... deci daca tu nu poti sa faci canoane in biserica atunci desigur ca nu poti nici sa desfiintezi pe cele deja stabilite ... iar a face disensa de anumite canoane inseamna a le inlatura numai temporar , deci nici macar un sinod ecumenic nu poate sa desfiinteze definitiv nici un canon , ci numai dispenseaza de canoane temporar ... deci cine nu poate sa stabileasca canoane pentru biserica nici sa dispenseze de cele deja existente nu poate ...
|