[crestinortodox.ro/Cine_i_a_aparut_lui_Moise_pe_Sinai-53-23450.html]
in articolul respectiv pare ca se intzelege ca Moise a vazut un inger in Foc shi l-a identificat autorul cu Hristos... nu prea cred, era Tatal Fiul shi Duhul Sfant care era ascuns privirii iar notziunea de inger am impresia ca era de la faptul ca vorbea cuvinte sfinte acel foc nedistrugator al celor peste care ardea shi nu ca a vazut Moise vre-o aratare,
dar spune asha acolo ca shi cum Moise l-ar fi vazut pe Hristos adica pa Domnul Iisus Hristos... nu imi vine sa cred ci este scris in scripturi ca el l-a vazut doar pe Focul din care vorbea Duhul Sfant shi daca a vazut ingeri cumva atunci pe Arhanghelul Mihail eventual sau Gavriil sau Rafail, slujitorii lui Dumnezeu, deci NU L-A Vazut MOISE PE Domnul HRISOS ca inger sau OM sau aratare... iar cand a stat de vorba cu sfanta Treime, shi a vazut-o sub o anumita forma, l-a vazut ca shi foc, ca shi intuneric adanc, ca shi fulgere shi tunete din care vorbea in Duh Sfant deci a vorbit cu Dumnezeu intr-un foc real dar era minune pentru ca nu mistuia intrucat era muntele acela pamant sfant deci era ne-distructiv cu pamantul sfant iar cand a dorit Moise sa il vada pe Dumnezeu atunci Dumnezeu, Iahve, Cel Veshnic, Cel ce este, Cel Viu, deci cand a dorit Moise sa-l Vada pe Dumnezeu, atunci l-a aratat Tatal pe Mantuitorul dar in slava Sa shi din spate pentru ca nimeni nu putea sa mai traiasca vazand Slava lui Dumnezeu din Fatza deci pe Hristos in Slava Sa... shi il arata Dumnezeu intra-devar dar se arata in Hristos shi din spate... fara sa-i spuna ca e Fiul Sau ci il lasa sa creada ca este El, deci Moise i-a vazut doar spatele lui Hristos, a Fiului Omului.
In schimb Hristos, adica Fiul Omului se arata lui Avraam la stejarul acela cu Sara, cand este insotzit de doi ingeri pe care ii trimite sa-l scoata pe Lot shi ceilaltzi dreptzi din Sodoma shi Gomora shi daca sunt mai mult de 10 dreptzi atunci sa nu distruga orashul... Avraam spunandu-le la fiecare Domnul pentru ca Tatal, Fiul shi Sfantul Duh locuia in fiecare din ei, dar numai unul era Hristos, Domnul... chiar daca totzi erau Una in Dumnezeu...
Tatal, Fiul shi Duhul Sfant nu s-au aratat lui Moise in chip ingeresc sau de Fiu al Omului, caci nu a artat Chipul Sau decat prin Mantuitorul shi nu shtiau asta decat putzini credincioshi ca El este chiar Fiul Lui Dumnezeu, deci ca este Domnul, atunci cand s-a nascut din fecioara ca OM shi Dumnezeu, dar s-a aratat lui Moise shi poporului Israel in nor, in foc, in tunete shi fulgere, in Intunericul in care locuia Dumnezeu... Vorbindu-i Lui Moise in Duhul Sfant shi eventual vazand el ingeri de ai lui Dumnezeu caci arhanghelul Mihail era arhanghelul shi Voievodul poporului dreptcredincios... primind de la Dumnezeu tablele legii... lepadarii de glume shi de trup shi de sine pentru credintza in Dumnezeu...
Dar de vazut nu l-a vazut shi nu i s-a aratat decat din spate spunand ca este El dar l-a aratat pe ... Hristos Fiul Omului in toata slava Sa, dar din spate... iar lui Avraam shi Sara i s-a aratat fara slava Sa tzinand ascuns de ochii lor, intrucat a stat la masa impreuna cu cei doi ingeri trimishi pentru Lot... dar Avraam a shtiut ca este Domnul in Duhul Sfant... shi l-a primit cu umilintza shi smerenie...
apoi scrie in articol:
"Acest fapt este confirmat si de textul profetului Maleahi 3, 1: "Iata ca trimit pe ingerul Meu, pentru a-Mi pregati calea inainte (cf. Is. 40, 3). Si El va intra deodata in templu, Domnul (ha Adon) pe Care il cautati; si ingerul Legamantului pe Care il doriti, iata ca vine! spune Domnul (Iahve) Savaot". Este clar ca in textul citat mai inainte identificarea mistica nu priveste ingerul numit la inceput (vezi Mat. 11,10, unde acest inger este personificat de catre Sf. Ioan Botezatorul), ci pe Adon (= Domnul) si pe ingerul Legamantului (cf. Ies. 3, 2-4 si 23, 20), nefiind vorba de Domnul Savaot, ci de un Altul."
shi se poate intzelege din proorocia data prin Maleahi ca
-Ingerul Meu este sfantul Ioan Botezatorul
-Prin care (Botezul Sau dat de la Dumnezeu) se va cobara Duhul Sfant shi va intra in Templu adica in Fiul, in Hristos, ramanand peste El lucru care va certifica cine este Mantuitorul shi ca este chiar Fiul Lui Dumnezeu fara de pacat shi nu un om oarecare ceva mai drept shi devenind pentru credincioshi, Mantuitorul adica cel promis...care devine astfel Domnul shi Mantuitorul prin legamantului sfintzeniei
-Shi Ingerul legamantului este am impresia ca este Ioan Botezatorul care iata-l ca vine... iar Iisus Hristos este in proorocie inchipuit cu Templul, deci cu Biserica lui Dumnezeu... shi cu Domnul, deci Piatra shi caramida lepadata de zidari, inainte de rastignire, shi Capul ei...
shi totzi aceshtia, nu este un altul, ci este Tatal Savaot... caci Tatal shi Duhul Sfant locuiesc in Legamantul cel ashteptat shi Hristos este Darul promis... shi Domnul :)
|