Citat:
|
În prealabil postat de iosif
Frumos topic! Ce este ortodoxia? Eu as spune ca este libertatea care se naste din iubire si adevar!
|
DA, iubire si adevar =formula generala a Ortodoxiei!
Dar individual? Cu siguranta metanoia (primenirea launtrica).Intoarcerea sufletului care Dumnezeu!
Si daca nu ma insel, tot d-ta Iosif, abordai pe un alt topic ceva despre Ortdoxia si fundamentalismul ortodox.
Eu cred ca aceste doua cuvinte nu le poti alatura. Ori esti ortodox, ori fundamentalist?
Si ca sa dau aici un exemplu de blandete a ortodoxiei, amintesc aici marturia unui "convertit" la ortodoxie. E vorba de ziaristul elvetian Maxime Egger, aflat multi ani in cautarea adevarului.Nascut catolic si "plimbat" prin una alta, chiar si prin ashramurile indiene,intr-un final poposeste si in biserica ortodoxa si dupa catva timp(vre-o 3ani) simte ca aeea e ceea ce cauta sufletul sau!
Curand dupa aceasta isi face cunoscuta dorinta de a se boteza ortodox, Parintelui Sofronie de la Manastirea Sf Ioan Botezatorul din Anglia. La care acesta il tempereaza cu blandete spunandu-i ca "pur si simplu (!) sa se straduiasca sa-si petreaca viata fara de pacat(!) lucru pe care il poate face oriunde" (adica nu neaparat in manastire).Si apoi o sa mai vada cum ramane cu botezul.
Martorul insusi afirma apoi ca din perspectiva acestor intaplari, nu crede sa existe biserica mai putin preocupata de prozelitism decat cea ortodoxa.