Subiect: Unde este iadul?
View Single Post
Vechi 17.07.2008, 22:41:19
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Nu de asta intrebam.
Stiu un interviu cu parintele Sofian Boghiu in care dansul zicea ca Iadul este undeva sub pamant.
Parca asa si zice :
"Pogoratu-te-ai in cele mai de jos ale pamantului".
Initial mi s-a parut aiurea dar nu zice ca Domnul nostru Iisus Hristos s-a pogorat cu sufletul in Iad?
Mi se pare ca iadul este inchisoarea duhurilor razvratite in care acestea vor sa traga si pe cei pe care pot sa puna mana.

Parintele Cleopa zicea ca Dumnezeu limiteaza actiunea diavolilor pentru a nu face "al doilea iad pe Pamant".
Asta insemnand ca si in iad a fost candva frumos si ca l-au distrus duhurile necurate?

Normal ca Dumnezeu nu a creat niciun chin in iad si ca suferinta de acolo e dat de chinuri sufletesti personale.

Initial mi s-a parut si o gluma cea cu diavolii care ard pe pacatosi in cuptoarele iadului.Dar aceasta era o metafora care exprima altceva.

Nu zice ca fiecare patima este produsa in suflet de actiunea unui duh necurat asupra sufletului (a unui drac)?
(nu patima este dracul ci dracul exercitand o actiune necurata asupra sufletului produce patima).
Sfintii parinti asa zic.

Si iar zice ca focul din iad nu este un foc creat de Dumnezeu ci este chiar focul propriilor pofte care ne arde.
Si daca aceste patimi sunt intretinute in vecie prin actiunea diavolului asupra sufletului de ramane sub influenta duhului necurat nu poate fi exprimata aceasta stare metaforic ca un cuptor in care arde diavolul sufletul pacatosului?

Normal ca si diavolul respectiv arde in focul respectivei pofte pe vecie.

Zice la Isaia 66,24:
“caci viermele lor nu va muri si focul lor nu se va stinge. Si ei vor fi pentru toata faptura priveliste de groaza”

Arata prin cuvantul lor ca e vorba de focul patimii.

Este un citat elocvent din Sfantul Vasile cel Mare:
"Cand Satana a cazut din uniune s-a umplut de focul cel potrivnic".
(adica din uniunea cu Dumnezeu).

Oricum mi se pare clar ca Iadul exista si ca stare si ca loc pe cealalta lume.
Reply With Quote