Viata m-a purtat incoace si incolo, asa incat am locuit perioade destul de lungi in cateva locuri.
Plecand de undeva de la tara, am mers mai intai in Bacau la liceu. Intamplarea a facut sa descopar o biserica cu un preot bun, care avea har si care atragea lumea la paraclisul lui, ca nici macar nu era gata cealalta constructie.M-am apucat sa citesc tot ce-mi cadea in mana si undeva am vazut scris ca e bine sa am duhovnicul stabil intr-un loc, asa incat am ales sa fie in localitatea mea natala. Greseala, mare greseala. Am avut de-a face cu un preot care era si poate ca inca mai este si acum la fel ca 90% din preotii ortodocsi din Romania. Si stiti foarte bine cum sunt.
Dupa ce am intrat la facultate in Iasi, am ramas acolo vreo 9 ani. Iarasi, am avut sansa sa gasesc o biserica si mai buna ca aceea din Bacau: un preot ortodox cult, cu mare har, daruit misiunii sale, care a facut multi tineri ca vina la biserica. Seara tinea cateheze, unde se faceau rugaciuni, se canta (chiar si la chitara), se predica, se lua cuvantul... Corul de acolo era pe 4 voci, condus de fiul parintelui care terminase Conservatorul si Teologia... Acolo a fost singurul loc unde am ascultat Aleluia de Haendel si colinde de Eminescu pe muzica originala compusa de insusi fiul preotului. Ce mai, pacat ca a trebuit sa ma mut de acolo.
Acum cativa ani am ajuns in Timisoara. Aici tot intreb in stanga si-n dreapta unde gasesc o biserica ortodoxa de calitate. A, pai oriunde mi se raspunde... :)
Rad protestantii de noi si au toate motivele. Iar eu stau pe forum, ca daca ma duc la preotul din cartier... mai bine lasa. Dar, prin extensie, se pare ca in fiecare oras mare exista cate un loc macar unde se face treaba buna; ramane sa-l gasesc.
|