Citat:
Īn prealabil postat de petrurar
Citat:
Īn prealabil postat de achimovjan
Citat:
Īn prealabil postat de petrurar
Citat:
Īn prealabil postat de achimovjan
Citat:
Īn prealabil postat de Traditie
Jan, Sf. Scriptura, cuvintele Māntuitorului sunt cele care au pus bazele ascetismului, ale luptei cu placerea si chiar cu odihna. Ca sa dobāndim māntuirea trebuie sa ne pierdem viata de acum, sa renuntam la toate.
|
Lupta cu placerea?Lupta cu odihna?Nu am gasit nicaieri in Sf Scriptura asa ceva.Mantuitorul a adormit in corabie,a mancat la masa cu vamesii si desfranatii,ba mai mult a zis"nu ce intra in gura spurca pe om,ci ce iese pe gura".In sfarsit,chestiile astea cu "sa mor de foame","sa mor de somn","sa ma izolez in varful muntelui",sunt practici izolate,si nu dogme.Calea de mijloc este cea mai buna,ca altfel fie te imbolnavesti de stomac sau ficat,fie o iei pe aratura(lipsa somnului),fie incepi sa debitezi erezii.
|
Biserica Ortodoxa se ghideaza dupa Sf. Scriptura si dupa Traditie. achimovjan, de ce anume rizi tu este tocmai ceea ce este placut in fata Lui Dumnezeu.
cel mai usor cazi cind crezi ca esti pe calea de mijloc.
|
Asta cu cel mai usor cazi cand esti pe calea de mijloc de unde ai scos-o?
|
din propria-mi experienta si de la Sfintii Parinti.
|
Sa inteleg ca-ti place sa suferi de foame,sa mori de somn,sa stai cat mai mult singur.Daca astea sunt bucuriile tale in viata,treaba ta.Insa n-ai sa gasesti in Sf Scriptura nici un atfel de indemn de la nici un prooroc,Apostol,si nici de la Mantuitorul.Cat depsre Sf Parinti,asta este o sintagma clasica atunci cand nu ai argumente complete.Spune-mi si mie ce Sfant Parinte zice sa suferi de foame,sete,singuratate?eu unul nu stiu nici unul.A,ca sunt unele exagerari,insa majoritatea a mers pe "calea imparateasca".Uite,citeste Sf IoanCassian,"Convorbiri cu Parintii",Convorbirea despre dreapta socoteala,si ai sa vezi ce au zis monahii din Egipt,cei mai asprii monahi din cati au existat vreodata,ucenici ai Sf Antonie cel Mare,Macarie cel Mare,Moise,si altii.