View Single Post
Vechi 14.11.2006, 01:40:59
Va_iubesc Va_iubesc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat

Intr-adevar si eu ma simt "mai acasa" la biserica si sunt recunoscatoare pentru ca o avem. Azi am reusit si eu sa particip pentru prima data la acea masa lunara si m-am gandit ca decat sa fac petrecere de ziua mea, care se apropie, mai bine sa dau banii la biserica spre ajutorul si folosul acesteia.
La multi ani, Mirela draga!

Bine te-ai gandit ca sa participi la masa aceea. Slava Domnului! Sa stii ca Preotii in strainatate nu o duc chiar asa extraordinar. Aici in tara unde sunt, la rusi se cere o cotizatie de 20 de euro anual, din care se plateste numai electricitatea. Eu merg la o Biserica rusa de doua ori pe luna si Parintele a fost un director pe toate bancile din regiune, o mare parte din pensie o da la Biserica, de aceea nu se cer sume mari. La greci nu se cere nimic, dar sunt puternic finantati de stat...biserica lor e cea mai bogata pe aici.

La romani nu se cere nimic. Avem un mitropolit minunat, care prefera calea smereniei si a ajutorarii fara a cere nimic in schimb. Nu sunt taxe la nimic, nici la botez, cununie, sfestanie, etc. Sa stii ca Preotii nu au salarii venite din tara (aici unde sunt eu, un singur preot este finantat din tara, fiindca era singurul in timpul comunismului). Acum s-au infiintat mai multe biserici ortodoxe si ceilalti nu sunt platiti. Sunt nevoiti sa munceasca (fac traduceri, muncesc la firme, sau chiar in constructii si alte domenii necalificate; la unii muncesc sotiile). Iar la Biserica nu cer nimic, chiar mi s-a intamplat in mai multe biserici romanesti sa nu primeasca bani in Altar (primesc vin, lumanari, prescuri, tamaie, dar nu bani). Asta da misiune.

In America sunt alte cheltuieli. Imi amintesc ca discutam cu un Preot de acolo si era nevoit sa organizeze de cateva ori pe an niste "zile romanesti" intr-un parc, unde se vindeau produse romanesti, se asculta muzica populara, se vorbea despre cultura si despre ortodoxie. In fiecare an dupa aceste festivitati mai "recolta" vreo 4-5 atei si-i aducea la Ortodoxie. Adica scopul era si de a strange fonduri si de a propovadui.

La aniversara ta iti urez mai multi ani, mai multa maturitate spirituala, mai multa traire in Hristos, mai multa lepadare de toate...pana la urma, viata e o moarte continua. Sa invatam sa murim lumii pentru El ca sa traim vesnic impreuna cu El!

Elena
Reply With Quote