Subiect: dragostea
View Single Post
Vechi 14.11.2006, 12:00:38
iosif iosif is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Eu cred ca ar trebuie sa mai citesti si interpretarile operelor Sfintilor Parinti. Te pot ajuta marii duhovnici. Pr. Teofil spune clar ca Sf. Ioan Scararul a scris pentru calugari, mai fa si tu o diferenta.

Eu cred ca e bine sa te consulti cu un duhovnic care sa iti explice mai pe larg diferenta intre cele doua moduri de viata. Si calugaria si casatoria sunt doi versanti ai aceluiasi munte.

Repulsia e o senzatie si asceza la ce iti mai foloseste, daca nu te scapa de senzatii?

Ia incearca tu sa tii post negru o luna intreaga si sa muncesti. Vezi ca smintesti lumea de-a binelea. Eu de postul asta n-am auzit! Hristos a tinut post 40 zile si in ultimele zile a flamanzit, iar tu tii post negu o luna.

Placerile? Dar placere este si in faptul ca mananci indiferent de ce mananic, ca mananci de post sau nu. Placere e si in faptul ca iesi sa te plimbi prin padurea manastirii:)), placere e si ca participi la slujba. Asa ca intelege ca nu orice placere este si rea.

Tu sa traiesti precum cei din Scara, iar pe ceilalti sa ii lasi sa ii indrume duhovnicii lor. Nu le impui tu standardul, cand vei avea competenta necesara si puterea de discernamant. Eu cred ca ai vocatie monahala si nu e nimic rau in asta. Dar bine ar fi sa mai deosebesti duhurile.

Parintele Arsenie Boca le spunea credinciosilor: " Eu nu vă dau canoane ca ceilalti preoti, mătănii, rugăciuni, post, ci îndemn să vă schimbati purtările si să-i multumiti lui Dumnezeu de crucea pe care v-a dat-o, căci Sfânta Biserică si Sfânta Împărtăsanie le stiti, dar faptul acesta l-am găsit de cuviintă să vi-l spun mai mult."

Deci, fiecare duce cat poate, nu este un standard pentru toti. Roadele sunt si ele pe putinte. Nu incerca sa impui un standard si nici nu dispretui pe cel ce face mai putin. Fiecare cu talantii lui.
Reply With Quote