Subiect: stiri
View Single Post
Vechi 21.07.2008, 06:55:37
achimovjan
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de mirelat
Clericii care intra in sindicate risca sa fie caterisiti

Sfantul Sinod a hotarat saptamana trecuta (nn: in sedinta din 8-9 Iulie 2008), ca acei clerici care fac parte din organizatii de tip sindical sunt in afara canoanelor si a statutului BOR si risca sa fie caterisiti.

"Preotul nu este angajatul laic al unei societati comerciale, ci este investit de ierarhul sau cu responsabilitatea unei misiuni sfinte care are ca scop mantuirea si slujirea comunitatii de credinciosi pe care o pastoreste. El nu poate face greva, lasand copiii nebotezati, mirii necununati, bolnavii nespovediti, mortii neingropati si credinciosii neimpartasiti pentru ca are salariul prea mic", se precizeaza in comunicatul Patriarhiei Romane. De altfel, salariul preotilor nu este negociabil, deoarece acesta este stabilit prin Legea privind sprijinul Statului pentru salarizarea clerului, care acum se afla in stadiul de amendare si aprobare in Parlament. Deoarece sprijinul oferit de stat pentru salariul clerului este completat din contributia credinciosilor, un sindicat al preotilor este implicit indreptat si impotriva propriilor enoriasi, considera Patriarhia Romana.

stire preluata din: Romanian Journal, USA.
La mine in Eparhie si la Constanat,eparhia vecina,sunt preoti care in locul salariului primesc lumanari si carti ,sa le vanda si sa-si ia salariul.In aceste conditii,mai multi preoti s-au revoltata,printre care si mai multi protoierei.Doi dintre protoierei au fost caterisiti,fara nici un motiv decat ca au vrut sa li se faca dreptate.Episcopul de Cta,cred ca-l stiti,incalcnad toate canoanele,si-a facut propriam manastire in satul natal,In Nordul Moldovei,din banii pe care ii opreste de la preoti.Protoiereul de Tulcea,si el adanc implicat in aceasta poveste,si-a construit o vila imensa tot din acesti bani,construindu-i una similara si tatalui sau,si el tot preot.Mai mult,protoiereul de Tulcea isi schimba masina la fiecare 6 luni,ca sa fie in pas cu ultimle nouatati,masini care costa cel putin 15 mii euro.La fel,angajatii protoieriei,secretarul,sotiile preotilor care si ei lucreaza aici au numai masini peste 15 mii de euro fiecare.
Acum,daca nu stiati,fiecare parohie trebuie sa stranga de la credinciosi cate 15 mil de lei vechi pe luna :5 mil pentru fondul eparhial,5 mil pentru protoierie si 5 mil pentru ca iubitul niostru Patrirah sa aiba de unde sa plateasaca functionarea radiolului,televiziunii Trinitas,la care nu se uita mai nimeni,ca este cea mai plictisitoare televiziune de nisa din lume.
Si toate acestea se fac la vedere,ins daca vreun preot spune ceva,indrazneste sa protesteze,imediat i se spune ca "este sub asculatre",iar daca insista este caterisit.
Daca nu ma credeti,mergeti la protoieriile voastre si incercati sa intrebati de cele ce v-am spus,veti vedea ce reactie au.Mie toate acestea mi le-au spus proti,fosti colegi de faculatate,preoti din orasul meu cu care am discutata pe aceasta tema.
Mai mult,campania asta intensa de constructie de manastiri si biserici are in spate o afacere grosolana de spalare de bani,pentru ca toti preotii care fac biserici se imbogatesc peste noapte.La mine in oras,construindu-se vreo 5 Biserici noi,imediat ce a ainceput constructia,preotii respectivi au inceput si ei sa-si faca casa,si-au cumparat masini noi,peste 15 mii euro,si asa mai departe.De asemenea,marii donatori din Cta pentr u constructia de manastriri si Biserici sunt cei mai importanti oameni de afaceri,insa si cei mai necinsisti.In cardasie cu arhiepiscopul de Tomis,care pe cei mai multi i-a facut consilieri,pe unii i-a hirotonit preoti,fara sa aiba nici o pregatire in domenie,acesti doneaza sume in contul Episcopiei sub denumirea de donatie pentru manastiri si biserici,bani care nu ajung la as ceva,insa din bani negrii ajung bani curati ca lacrima.Mai mult,aceeasi consilieri si acelasi episcop,pun preturi de cel putin 5000 euro pe horornie ,plus inca 5000 euro pentru instalare intr-o parohie.Asta este pretul cel mai mic.
V-am spus doar cateva din ocupatiile ierhilor si prortopopilor di ncele 2 eparhii,Tulcea si Cta.La fel ets ein toata tara.Eu unul ii felicit pe preotii care si-au facut sindicat,si-i incurajez sa nu cedeze in fata presiunii ierarhilor,pe careii doare drept in cot de canaone si randuiele.Pe ei ii intereseaza doar banii si puterea.
Reply With Quote