Citat:
În prealabil postat de maria55
Si eu m-am intrebat de multe ori , daca sint bune aceste lacrimi , daca nu cumva ii fac rau celui plecat . Din cauza asta am indreptat lacrimile mele catre Dumnezeu si am plins cerind odihna celui disparut . Trag nadejde ca nu i-am facut rau .
Cred ca e rau daca incepi sa plingi intrind in dialog (sau monolog)cu sufletul celui mort ,indrugind "verzi si uscate" .
Apoi invatatura Bisericii cum ca sufletele lor sint participante la Sf.Liturghie m-a bucurat. Gindul ca e acolo numai ca nu-l vad imi da alta stare (de bucurie).
Ma intreb cine-i aduce ? Sint chemati , de cine ? Daca sufletul nu e la bine paraseste starea aceea pentru Sf.Liturghie ? Chiar daca in viata n-a mers la Biserica ?
Multe sint de intrebat dar mi-e teama sa nu cercetez prea adinc .
Doamne ajuta !
|
Maria, am citit undeva ca sufletele celor decedati sunt aduse in Biserica de catre ingerii lor pazitori(care nu ne parasesc nici dupa moarte) in timpul Sf. Liturghii in momentul in care sunt pomenite la Proscomidie si raman cu noi pana la sfarsitul slujbei. De aceea inainte de parastase se face Sf. Liturghie pt. ca sufletele sa fie si ele de fata la parastasul pt. ei. Si chiar daca ar fi in iad, sufletul este adus cand este pomenit la Proscomidie, avand si el parte de usurare. Ce dragoste poate fi mai mare decat aceasta, pe care ne-o arata Dumnezeu, prin faptul ca ne da sansa sa fim in comuniune cu cei plecati dintre noi, in Biserica Sa?
Eu cred ca lacrimile dupa cel plecat dintre noi sunt normale. Nu este buna jalea ceea care duce la deznadejde, ca si cum sufletul celui decedat s-ar fi pierdut pt. totdeauna. Insa noi, ca ortodocsi, stim ca sufletele lor sunt in mana lui Dumnezeu si avem obligatia sa ne rugam pt. ei cat mai suntem pe pamant. Doamne ajuta!