--------------------------------------------------------------------------------
"Nu cred ca exista argumente puternice pt nici o varianta: a intra sau nu in biserica.
Aceasta idee a necuratiei este o mostenire din randuielile evreiesti.
Cu toate aceste, o puternica traditie existenta in Biserica, impiedica femeile sa intre in biserica sau sa se atinga de lucruri sfintite, atunci cand au ciclul lunar.
Duhovnicii mai aspri interzic de regula intrarea in biserica in aceasta stare a femeii.
Parerea mea, pe care am intalnit-o vorbind si cu alti duhovnici, este ca in aceasta stare de "necuratie" e bine sa se evite intrarea in partea din fata a bisericii, fara a constitui un pacat calcarea acestui lucru.
Trebuie sa se evite atingerea de cele sfinte, dar nu cu habotnicie, nu cu o atat de mare strictete,ajungandu-se - cum am intalnit - pana a sta cu candela stinsa in casa, pt ca este acea femeie "la necuratie".
Pe parintele Arsenie Papacioc l-am auzind vorbind intr-o cuvantare despre faptul ca exista un canon care interzice si barbatului sa intre in biserica, daca are o taietura din care ii curge sange, fiind considerata curgerea sangelui - necurata.
Pe de alta parte, ciclul lunar - randuit de Dumnezeu in firea femeii este necesar pt nasterea de copii. Iar nasterea de copii este binecuvantata de Dumnezeu. Deci nu cred ca poate fi ceva necurat aceasta curgere a sangelui,datorata fiziologiei femeii.
Eu in general indemn femeile - cand sunt intrebat - in acea perioada sa stea un picut mai retrase, in afara de cazul cand este nevoie sau doresc in mod deosebit sa vina mai in fata in biserica - lucru care oricum nu e pacat" Pr.Eftimie - Schitul Darvari-Bucuresti
|