Citat:
Īn prealabil postat de georgeval
Asa este Jane. Botezul facut in numele Sfintei Treimi este valid, in urma discutiilor ecumenice, insa in randul unor teologi ortodocsi sunt retineri. de ce ? pentru ca la noi ortodocsii pacatul este boala care a afectat natura, deci consecintele sunt ontologice-deci si efectele botezului sunt ontologice, pe cand la catolici pacatul este doar o jignire, deci botezul este doar o impacare juridica. Ce har se mai imparataseste, pruncului prin botez? creat sau necreat?
|
pai asta cu creat sau necreat,eu cred ca nici preotii catolici nu o stiu prea bine.De fapt,nu este o dogma,este o explicatie filosofica,urmand scoala aristotelica,in timp ce noi,ortodocsii am urmat scoala platonica.mantuitorul a zis doar atat"mergand invatati toate neamurile,Botezandu-le in numele Tatalui,al Fiului si al Sfantului Duh...",nimic mai mult.Ca dupa aceea au venit tot felul de filosofi,cu idei care de care mai traznite,asta este altceva.Pai Origen,de la noi,urmat de o gramada de discipoli,a avut o gramada de teorii de-astea ciudate.Botezul este un act de credinta,si nu unul filosofic.Odata ce marturisesti Sfanta Treime la Botez,spui totul