Se tot pune accent pe anateme.
Stitzi dvs. istoria din Pateric cu crestinul-ortodox care s-a lepadat de Hristos pentru a lua de sotie pe fiica unui slujitor paganesc?
(cand s-a lepadat de Hristos a vazut o turturica alba iesindu-i pe gura).
Parintele sau l-a primit inapoi si l-a sfatuit sa se roage.
Cam in cati ani credeti ca l-a primit Dumnezeu inapoi si s-a intors sa locuiasca in dansul?
In 30 de ani?
Gresit.
In 20 de ani?
Gresit.
L-a primit in 3 saptamani.
Iata aici si istorisirea:
" Un frate s-a luptat de dracul curviei si s-a intamplat sa treaca printr-un sat al Egiptului unde a vazut o femeie frumoasa, care era fata preotului elinilor. Vazand-o, s-a ranit cu dansa. Apoi mergand a zis tatalui ei : da-mi-o de sotie ! Iar el raspunzand, i-a zis : nu pot sa ti-o dau, de nu ma voi instiinta mai intai de la dumnezeul meu. Si mergand catre drac, l-a intrebat zicand : iata un monah i-a venit si o cere pe fiica mea. Oare, sa i-o dau ? Si a raspuns dracul : intreaba-l pe el daca se leapada de Dumnezeul lui, de botez si de cinul calugaresc ! Si intorcandu-se slujitorul pagan catre fratele, i-a zis : te lepezi de Dumnezeul tau, de botez si de cinul calugaresc ? Iar el s-a fagaduit. Si indata a vazut ca i-a iesit din gura un porumbel si a zburat la cer. Deci s-a dus slujitorul la drac si i-a spus : iata, s-a fagaduit. Atunci i-a zis lui dracul : nu-i da fata de sotie, ca Dumnezeul lui nu s-a departat de la dansul, ci inca il ajuta. Reintorcandu-se spurcatul slujitor, i-a zis fratelui : nu pot sa ti-o dau pentru ca Dumnezeul tau cu tine este si inca iti ajuta ! Iar fratele auzind s-a umilit si si-a zis : daca eu, ticalosul, de atatea bunatati invrednicindu-ma de la Dumnezeu numai pentru bunatatea Lui, m-am lepadat de Dansul, de botez si de cinul ralugaresc, iar El inca imi ajuta si nu s-a departat de mine, cum sa nu fiu dator sa alerg la Domnul si sa nadajduiesc in bunatatea Lui cea nemarginita ? Deci, revenind in sine, a iesit in pustie si mergand la un batran, i-a povestit acestuia intamplarea. Si i-a zis batranul : sezi cu mine in pestera aceasta si posteste trei saptamani, adica cate doua zile si a treia zi dezleaga. Si ma voi ruga lui Dumnezeu si eu pentru tine. Si s-a ostenit batranul pentru fratele si L-a rugat pe Dumnezeu, zicand : ma rog, Doamne, daruieste-mi sufletul acesta si primeste pocainta lui. Si l-a ascultat pe el Dumnezeu. Dupa ce s-a implinit o saptamana, a venit batranul la frate si l-a intrebat : vazut-ai ceva ? Iar el a raspuns : da, am vazut porumbelul sus, la inaltimea cerului, in drpeptul capului meu. Si i-a zis batranul : ia aminte de tine si roaga-te lui Dumnezeu cu deadinsul ! Apoi s-a dus. Dupa ce a trecut si a doua saptamana, a mers iarasi batranul la fratele si l-a intrebat zicand : vazut-ai ceva ? Si i-a raspuns : am vazut porumbelul aproape de capul meu. Poruncindu-i iarasi batranul sa fie treaz si sa se roage, s-a dus de la el. Apoi, dupa ce s-a implinit si saptamana a treia, venind la el batranul, i-a zis : nu cumva ai vazut ceva mai mult ? Iar el a raspuns : am vazut porumbelui ca a venit si a statut deasupra capului meu si am intins mana sa-i prind, iar el a intrat in gura mea. Si auzind batranul a multumit lui Dumnezeu, spunand fratelui : iata, Dumnezeu a primit pocainta ta ! De acum ia aminte de tine ! Iar el a zis : de acum voi fi cu tine, parinte si nu ma voi desparti de tine pana la moarte. Si a petrecut dupa aceea fratele cu batranul nedespartiti.
"
|