Citat:
Īn prealabil postat de ispita_ta
ai zis bine, la SF Liturghie se pot pomeni toti cei botezati... numai ca.... multe botezuri s-au aratat la orizont. fie prin stropire, fie prin turnare, fie numa printr-o singura afundare... iar cel valid, adica botezul lasat de Dumnezeu prin Sf Ioan Botezatorul si intarit prin Sf Parinti, nu se mai practica decat in ortodoxie; 3 afundari in numele Sf Treimi.
daca spui ca toate botezurile sunt valide, te contrazici cu Sf Ap Pavel care spune "Este un Domn, o credinta, un botez"
|
Sa ma ierti,dar in mintea tea este o confuzie tottala.Botezul a fost instiutuit de Mantuitorul dupa Inviere cu cuvintele"Mergand invavati toate neamurile botezandu-le in numele Tatlui,al Fiului si-al Sf DUh".Atat a zis Mantuitorul,nu a zis nici de stropire sau cufindare,nici de vreo filosofie ieftina.Cat despre botezul Sf Ioan Botezatorul,acesta era al pocaintei,nu era Mantuitor"eu va botez cu apa,spre pocainta,dar cel care vien dupa mine,care este mai mare decat mine ,acela este care va boteza cuDuh sfant si cu foc..",este chiar marturia Sf Ioan Botezatorul.De fapt,mai sunt si alteledar ma opresc aici.Apoi,Botezul,am mai scris pe aici,se facea la inceput si cu apa,si prin punerea mainilor,la un loc cu mirungerea.Esential ste sa se faca in Numele Sf Treimi si prin mijlocirea materiei,caci atingandu-se de materie,Adam a cazut,si tot intrand in materie,luaind trup de om,Hristos Dumnezeu ne-a mantuit.
Apoi,Biserica ortodoxa recunoatse validittae Botezului catolicilor si al protestantilor care nu au erezii antitrintare.daca marturisec corect pe tatl,pe fiul si pe Sf Duh,botezul este valid.
Acum,dumneata crezi ce vrei.
Act despre citatele pe care mi le-ai dat,ele se portivesc mai mult ortodocsilor decat celorlate deniominatiuni.La noi sunt cei mai multi care zic "Doamne Doamne",dar nu fac nimic pt nimeni,decat ura si dispret,apoi la noi se lauda cei mai multi ca sunt "mari duhovnici",vazatori cu Duhul,mari rugatori,stalpi de rugaciune.
La catolici nu am auzit pe vreunul sa se laude cu asa ceva,iar la protesatnti nici atat.Asa ca mai uita-te si-n ograda asat,nu numai a altora.