Subiect: ajutor
View Single Post
Vechi 25.07.2008, 17:32:48
achimovjan
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de georgeval
Citat:
Īn prealabil postat de achimovjan
Citat:
Īn prealabil postat de georgeval
Asa este Jane. Botezul facut in numele Sfintei Treimi este valid, in urma discutiilor ecumenice, insa in randul unor teologi ortodocsi sunt retineri. de ce ? pentru ca la noi ortodocsii pacatul este boala care a afectat natura, deci consecintele sunt ontologice-deci si efectele botezului sunt ontologice, pe cand la catolici pacatul este doar o jignire, deci botezul este doar o impacare juridica. Ce har se mai imparataseste, pruncului prin botez? creat sau necreat?
pai asta cu creat sau necreat,eu cred ca nici preotii catolici nu o stiu prea bine.De fapt,nu este o dogma,este o explicatie filosofica,urmand scoala aristotelica,in timp ce noi,ortodocsii am urmat scoala platonica.mantuitorul a zis doar atat"mergand invatati toate neamurile,Botezandu-le in numele Tatalui,al Fiului si al Sfantului Duh...",nimic mai mult.Ca dupa aceea au venit tot felul de filosofi,cu idei care de care mai traznite,asta este altceva.Pai Origen,de la noi,urmat de o gramada de discipoli,a avut o gramada de teorii de-astea ciudate.Botezul este un act de credinta,si nu unul filosofic.Odata ce marturisesti Sfanta Treime la Botez,spui totul
Nu frate Jane, si catolici stiu bine, de aceea cu suptilitate spun ca harul este o energie creata in mod supranatural. Cel mai bun exemplu este controversa dintre Varlaam de Calabria si Sfantul Grigorie Palama-teologul energiilor necreate. Daca teologia apuseana accepta harul ca energie necreata ce izvorateste din Dumnezeu, trebuiesa renunte la Papa- care este un pontifex-o punte de legatura intre doua lumi. Dumnezeu este prezent direct prin harul Sau in teologia ortodoxa, de aceea primatul papal nu ar mai avea nici un sens.
Ai dreptate,in mare parte.eu am obseravt la catolici o amestecatura ciuda de inavataturi crestine,filosofie greaca,stiinta moderna etc.Insa eu cred ca un preot catolic,atunci cand face un botez,nu se gandeste in mintea sa:mai,il botez pe asta micu,da nu cu energie necreata,cum a zis Grigorie Palama,ci cu necreta,cum o zis al nostru,Varlaam"Apoi ,te pomenesti ca se mai gandeste si la papa,cand face Botezul.Botezul este simplu,"se boteaza robul lui Dumnezeu Gheorghe,in numele Tatalui,si al Fiului si-al Sfantului Duh.Amin".ce atat filosofie.Eu pun pariu ca unul din 1 mil de catolici stie de problema harului necreat,sau creat,de dispute mai vechi sau mai noi.Habar n-au.Cum si la noi,daca intrebi pe vreun crestin simplu,care este diferenta dintre fiinta lui Dumnezeu si Har,nu stie sa-ti zica.
Reply With Quote