Cel care a nu a incalcat invatatura de credinta ortodoxa la Sinodul de la Ferarra (Florenta) a fost Sfantul Marcu al Efesului numit si Eugenicul...
Ceilalti ierarhi au semnat toti tocmeala cu catolicii, dar si-au dat seama cat de grav au gresit si s-au pocait public au facut pocainta adevarata si s-au cait de greseala lor, Nu ca Nicolae Corneanu care nici macar nu i-a parut rau de ce ce a facut...Si mai grav sincer a afirmat ca nu-i pare rau...Cum i se poate socoti aceasta ca pocainta ?!?
Chiar dacă, în ziua de astăzi, din ce în ce mai multi teologi vor să repete greseala unirii cu catolicii făcută la Sinodul de la Ferrara Florenta – care a fost condamnată de însisi ierarhii ortodocsi care semnaseră unirea –, totusi Traditia Bisericii le stă împotrivă. Sfântul Marcu al Efesului, singurul care a refuzat să semneze unirea la sinodul mincinos, a spus despre catolici:[color=red]
„Acestia nu sunt doar schismatici, ci si eretici… Deci nu trebuie să facem unirea până ce nu se vor lepăda de adăugirea la Crez si vor mărturisi Crezul la fel ca si noi ” [118; 94].[/color]
Iata ce au zis ierarhii de la Sinodul de la Ferarra (Florenta) care s-au pocait de greseala lor si majoritatea episcopilor ortodocsi care au semnat atunci unirea mincinoasă cu Biserica Catolică:
[color=red]„Ne-am vândut credinta, am schimbat Ortodoxia cu heterodoxia si, pierzându-ne credinta curată de mai înainte, ne-am făcut azimiti. Tăia-ni-s-ar mâinile ce au semnat nelegiuita hotărâre! Smulge-ni-s-ar limbile ce au rostit învoirea cu latinii!” [111; 148].[/color]
Sfântul Teodor Studitul ne arată care sunt urmările lepădării canoanelor si a predaniilor ortodoxe:
„Cei care au cutezat cu capul descoperit să calce Evanghelia si să dea anatemei pe cei ce au ales să nu o calce, ce grijă mai au pentru canoane? Căci si acestea [canoanele] sunt pecetluite de Duhul Sfânt si prin dezlegarea lor sunt dezlegate [nimicite] toate cele care tin de mântuirea noastră” [83; 36 37].
TROPARUL sfântului Marcu, glasul 1:
[color=blue]
Pentru mărturisirea dumnezeiestii credinte mare lucrător te-a aflat pe tine Biserica, sfintite Marcu prealăudate, căci prin păzirea slovelor Dumnezeiestilor Părinti ai zdrobit eresurile întunecatului Apus. Pentru aceasta pe Hristos Dumnezeu roagă-L să dăruiască râvnă celor ce-ti urmează cinstita vietuire.[/color]