View Single Post
Vechi 26.07.2008, 23:16:49
Grigorie Grigorie is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia
... eu nu sunt de acord sa folosim cuvintul erezie/eretici cu usurinta cu care se vintura pe aici.
Traversam o perioada tulbure in care s-a produs o radicalizare a pozitiilor. Daca nu ar exista delasare si inclinare spre concesii din partea unor ortodocsi, atunci nu ar exista nici pronuntarea atat de frecventa a cuvantului "erezie" din partea celorlalti. Pe mine ma doare inima sa vad ca exista asa de multi ortodocsi superficiali, dispusi la compromis, care nu au constiinta ca traiesc in Adevar. Sa ne aducem aminte de spusele Sfantului Apostol Pavel adresate corintenilor:
"Cercetati-va pe voi insiva daca sunteti in credinta; incercati-va pe voi insiva. Sau nu va cunoasteti voi singuri bine ca Hristos Iisus este intru voi? Afara numai daca nu sunteti netrebnici." ( II Corinteni 13, 5 )

Astazi care mai de care, fara a-si trai cum se cuvine credinta ortodoxa, se grabeste sa justifice alte credinte, sa dea certificate de buna purtare, ironizand parerile unor sfinti. Insa Parintii Bisericii au fost intransigenti in privinta dogmelor, n-au numit niciodata negrul alb si intunericul lumina. Trebuie sa spui adevarul chiar daca unii se considera jigniti. Problema este la ei in ograda, se supara degeaba.

Nu-mi face mare placere sa folosesc cuvantul "erezie" cu privire la catolici, dar sunt situatii cand e mai bine sa o faci. In opinia mea, fac mult rau cei care justifica erorile catolice dintr-o paruta iubire. Se foloseste, inclusiv pe acest forum, o logica ciudata: si ortodocsii sunt pacatosi, si ortodoxia are slabiciunile ei. Poate ca are slabiciuni, dar nu la nivel dogmatic. Verificarea dogmelor se face in viata spirituala, mai ales la nivelul elitelor (sfintii). Ortodocsii au si astazi sfinti facatori de minuni, cu moaste, in perfecta continuitate cu ceea ce se intampla in Biserica primelor veacuri, semn ca se traieste in acelasi duh. La catolici a disparut vechea forma de manifestare a sfinteniei (ei nu mai au sfinti cu moaste), luandu-i locul manifestarea bolnavicioasa a stigmatelor, rodul imaginatiei neinfranate.
Este o judecata gresita sa justifici alte credinte prin scoaterea in evidenta a faptului ca exista ortodocsi pacatosi, cu un comportament nedemn. Nu la acest nivel inferior se face comparatia (preoti ortodocsi iubitori de argint vs preoti catolici pedofili), ci la nivelul superior. Sa vedem de ce ateismul si secularizarea au aparut in Occident, sa vedem de ce omul occidental nu mai are experienta lui Dumnezeu si cauta viata mistica in religiile orientale (hinduism, yoga, budism). Ignoranta duhovniceasca a omului occidental este rezultatul dogmelor gresite introduse de Biserica papala, apoi de protestantism.
Noi avem datoria de a pastra credinta si viata spirituala in curatia lor, neafectate de influente heterodoxe.

Apoi trebuie spus ca "erezie" vine in limba greaca de la "a alege". Eretici sunt cei care au ales sa aiba o alta credinta decat cea Bisericii. E dreptul lor sa creada cum vor, insa nici nu trebuie sa ne cerem scuze de fiecare data cand amintim de diferente. Nu suntem noi raspunzatori de aceste diferente, ci ei, caci ei au modificat credinta. Sta la indemana lor sa renunte la diferente si sa se intoarca la credinta de la care au plecat. Eu cred ca nu prin tratative se va produce intoarcerea, ci prin convertire. Dar cum sa se converteasca un catolic la ortodoxie cand are loc un gest ca al mitropolitului Corneanu, iar alti ortodocsi (cat de ortodocsi sunt in realitate, am indoieli) ii asigura pe catolici ca sunt pe un drum bun. Traim vremuri de confuzie, de deruta spirituala, cand multi, neavand ei insisi o experienta duhovniceasca acceptabila, nu mai stiu dupa cine sa se ia.

(Cozia, mesajul nu-ti este adresat neaparat tie. Stiu ca si tu esti constient de pericolul influentelor heterodoxe.)
Reply With Quote