Citat:
În prealabil postat de Laurentiu
Deci nu poate fi nici o legatura intre descoperirea de la Duhul Sfant si intre trufia ca sunt un om invatat si ca am 3 doctorate si 5 masterate
|
In timpul disputei dintre Sf. Grigorie Palama si Varlaam din Calabria s-a ridicat si problema cunoasterii lui Dumnezeu. Varlaam, in acord cu teologii scolastici, spunea ca adevarata lumina a cunoasterii este data de cercetarea Scripturii si a stiitelor naturii cu mintea iscoditoare a omului. Acest accent pus pe ratiunea autonoma a omului a fost combatuta de Sf. Grigorie Palama, care a luat apararea monahilor isihasti, care l-au cunoscut pe Dumnezeu in rugaciune, fiind luminati de adevarata lumina, harul Duhului Sfant. Aproband invatatura Sf. Grigorie Palama, care este invatatura dintotdeauna a sfintilor Bisericii, Biserica noastra Ortodoxa a stabilit clar primatul experientei duhovnicesti fata de cunoasterea pozitiva, prin intermediul ratiunii discursive. De aceea sunt mai demni de luat in seama cei care il cunosc pe Dumnezeu din experienta (Dumnezeu se descopera inimilor curate!) decat cei care il cunosc din carti. Din carti il cunosc si sectantii, care iti turuie citate din Scriptura de te ametesc, dar sunt departe de cunoasterea lui Dumnezeu.
Astazi se duce o lupta in Biserica Ortodoxa intre urmasii Sf. Grigorie Palama si cei ai lui Varlaam de Calabria. Fiecare dintre noi trebuie sa-si puna intrebarea daca este palamit (ortodox) sau varlaamit (ortodox cu numele, avand de fapt o mentalitate papistasa).
In opinia mea, mitropolitul Nicolae Corneanu, episcopul Sofronie Drincec, alti episcopi ecumenisti din Sf. Sinod si toti cei care-i imbratiseaza neconditionat, justificandu-le faptele, sunt varlaamiti. Au nume de ortodocsi, dar nu traiesc in duh ortodox. Despre unii ca acestia zice Parintele Paisie Aghioritul:
"
Cu durere in suflet marturisesc ca dintre toti filo-unionistii pe care i-am cunoscut, nu am văzut pe nici unul sa aiba nu miez, dar nici macar coaja duhovniceasca. Cu toate acestea, stiu sa vorbeasca despre dragoste si unire, desi ei insisi nu sunt uniti cu Dumnezeu, fiindca nu L-au iubit."
"
Fericiti cei curati cu inima, caci aceia il vor vedea pe Dumnezeu".