View Single Post
Vechi 29.07.2008, 09:07:53
nsd nsd is offline
Member

Data înregistrării: 16.07.2008
Implicit

de ce tot se vorbeste de marea schisma, cand ea de fapt nu a fost ceea ce pare?
IN primul rand legatii papali nu aveau nici o putere caci papa murise, ei nu puteau excomunica...si chiar daca ar fi avut, au excomunicat o persoana, nu o biserica...nu tot orientul.
deci schisma este invalida de drept...de fapt a inceput cu mult inainte de 1054...
Apoi privid Misterul Sfintei Treimi cred ca oricat am vorbi ne putem acuza de erezii.
daca voi credeti ca ati cuprins intreg acest mister in niste propozitii doctrinare nu mai avem de ce sa vorbim.
eu cred ca Dumnezeu e mult mai profund decat putem noi sa exprimam...asadar discutiile despre har, purcederea Duhului Sfant etc...vor dura pana la implinirea timpului cand il vom vedea pe Dumnezeu asa cum este.
Despre purgator la fel, atata timp cat in biserica ortodoxa exista atatea rugaciuni pentru raposati, e inutil sa ne impiedicam in termeni...
In Orient exista Infern, iad si rai...
iar in Occident Iad, purgator si rai....
Aceeasi doctrina, doar denumiri diferite. ce e iadul la ortodocsi e purgatoriul la catolici, si ce e infernul la ortodocsi e iadul la catolici. deci cand un catolic spune iad, ortodoxul trebe sa inteleaga infern....si tot asa...
Iar ceea ce obtine sufletul unui raposat ortodox prin rugaciunile facute pt el de cei de pe pamant se numeste in bis Catolica Indulgenta...(caci nici ortodocsii nu se roaga in zadar pentru raposatii lor)
De asemenea misterul Intruparii Cuvantului, Al fecioriei Mariei inainte, in timpul si dupa nastere...minunea nasterii lui Ioan Botezatorul, a Sfantei Fecioare Maria...etc, e greu sa le intelegi cu mintea umana...e nevoie de credinta...asadar Neprihanita Zamislire a Fecioarei Maria intra tot aici.
a ramas doar papa care ne desparte. si asta inca din primele secole, nu din 1054, nici de la Sinodul I din Vatican.
si cat il priveste pe papa, nu invataturile sale, cat puterea de a conduce in toata Biserica....
asa ca sa nu ne ascundem dupa deget...