View Single Post
Vechi 29.07.2008, 13:40:20
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Iata insa un citat si mai interesant dintr-o hotarare data de Patriarhul Ecumenic Chiril in anul 1756 impotriva celor care "ar indrazni" sa urmeze stilul nou:

"Chiril, din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscopul Constantinopolului si Patriarh Ecumenic. Preacinstitilor clerici care sunteti cu noi în Biserica lui Hristos, har si pace voua de la Dumnezeu.
Noi, pe care ne-a învrednicit Dumnezeu Sfantul sa ne aflam în fata acestui tron apostolesc si patriarhicesc, canoniceste si apostoleste, pentru a pazi cu credinta fierbinte si evlavie Sf. Credinta Ortodoxa, pe care am primit-o de la Sf. Apostoli si de la cele sapte Sf. Soboare Ecumenice, impreuna cu dogmele celor sapte Sf. Taine ale Bisericii noastre Ortodoxe, Apostoleasca si Soborniceasca de Rasarit, pe acestea sa le tinem curate si nepatate; dupa cum de sus si de la inceput Biserica le-a primit de la Sf. Apostoli, neclintite, fara sa adaoge sau sa scoata, nici un cuvant pana astazi si nici pana la sfarsitul veacului acestuia, pe aceste le pastreaza curate ca pe Mireasa lui Hristos. . Pentru acest pericol am hotarat sa ne supunem mai mult lui Dumnezeu decat oamenilor.
Mai intai ca sa pazim apostolestile si sobornicestile canoane nemiscate si nestirbite, dupa cum le-am primit.
Al doilea, ca luand toate armele Sf. Duh sa ridicam si sa stergem cu desavarsire, prin infricosat blestem si vesnica anatema ampotriva celor care au vrut sa indrazneasca a face pogoramant sa primeasca, cat suntem an viata si dupa moartea noastra pana la sfarsit orice adaugare sau scoatere (schimbare)...
Si am hotarat cu tot sfintitul cler care este cu noi si cu adunarea crestineasca sa dam anatema de trei ori fie ca sunt din randul clericilor, fie al laicilor (mirenilor), despartiti sunt de la Dumnezeu Atottiitorul , blestemati si neiertati si dupa moarte sa nu putrezeasca . Pietrele si fierul sa putrezeasca, iar ei niciodata, sa mosteneasca lepra lui Ghiezi si sa se spanzure ca Iuda, sa fie suspinand si tremurand pe pamant ca si Cain, sa fie mania lui Dumnezeu pe capetele lor, sa fie la un loc cu Iuda si cu Iudeii cei luptatori de Dumneuzeu, sa crape pamantul si sa-i inghita ca pe Datan si Aviron, ingerul Domnului sa-i goneasca pe ei cu sabia an toate zilele vietii lor, si toate blestemele Patriarhilor si ale Sf. Soboare sa cada peste dansii, sa fie vesnic sub anatema si focul vesnic. Amin.
"
:D
Este foarte clar ca Dumnezeu nu a ascultat nici blestemele acestui patriarh.
Reply With Quote