View Single Post
Vechi 16.11.2006, 12:40:07
MariaB MariaB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.11.2005
Locație: Bucuresti
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Grigorie
Sfintii nu sunt niste naivi, ci oameni foarte lucizi, capabili sa discearna intre adevar si fictiune. La ei nu este o cunoastere din carti, ci din experienta. Un sfant poate recunoaste daca o anumita cale spirituala este legitima/valida.

E.g.
Sfantul Ignatie Briancianinov, citind "Exercitiile spirituale", spune despre Ignatiu de Loyola ca era inselat de diavol. Si argumenteaza de ce (vezi "Despre inselare"). Nevoitori inselati de diavol au existat (si exista) si printre ortodocsi, numai ca ei nu sunt proclamati sfinti. Sfintii sunt cei care au reusit - cu ajutorul lui Dumnezeu - sa infranga pe diavoli, sa le cunoasca mestesugul, sa-si dea seama ce experienta vine de la Dumnezeu si ce vine de la cel rau.
Ce reiese de aici? BRC si-a pierdut dreapta socoteala, nu mai stie sa recunoasca experientele autentice, nu mai poate sesiza frauda duhovniceasca. Medjugorie, Fatima, s.a. (am auzit ca si in Transilvania a avut loc nu stiu ce vedenii printre carismaticii catolici) sunt alte exemple.

Dar ce mai conteaza, cand pentru BRC pe primul plan este comuniunea cu "Sfantul Parinte Papa" si mult mai apoi autenticitatea vietii duhovnicesti!
BO nu a declarat sfant pe Igantiu de Loyola, este adevarat, dar are si BO "sfintii" sai contestati (nu vreau sa dau exemple)

si asta iti spun sigur ca nu inseamana ca BO "si-a pierdut dreapta socoteala, nu mai stie sa recunoasca experientele autentice, nu mai poate sesiza frauda duhovniceasca" asa cum va exprimati in legatura cu BC (este vorba despre BC = Biserica catolica< nu despre BRC)

exemplele cu "Medjugorie, Fatima, s.a. (am auzit ca si in Transilvania a avut loc nu stiu ce vedenii printre carismaticii catolici)" sunt prezentate voit tendentios aici, atat timp cat doar Fatima este loc de pelerinaj acceptat de BC, iar despre Medjugorie si altele BC nu s-a exprimat inca - au si ortodocsii locurile lor de pelerinaj contestate de unii...

cat despre afirmatia pe care ati facut-o in final, acesta este falsa: pe primul loc pentru mine si pentru catolicii pe care ii cunosc (laici sau persoane consacrate) este viata duhovniceasca personala
ma intreb cu ce scop propagati astfel de falsuri? nu astept sa imi raspundeti
Reply With Quote