Citat:
În prealabil postat de cozia
Sa nu confundam; una este sustinerea puternica a Ierarhilor de catre popor care este vitala si alta este amestecul deranjant al poporului in conducerea bisericii, care foarte usor poate lua forma unei dictaturi.
|
Cred ca exagerezi pericolul unei "dictaturi a poporului" in BOR. Sa fim seriosi, din cei 86% de romani ortodocsi cea mai mare parte este indiferenta fata de polemicile teologice. Pur si simplu nu este interesata.
Exista insa si o patura de oameni credinciosi mai puternic implicati in viata Bisericii si atasati de traditia ortodoxa. Acestia nu pot fi manipulati cu usurinta, avand si ei un cuvant de spus, fiind comarturisitori ai dreptei credinte. Cea mai mare parte a acestui laicat implicat in viata Bisericii este conservator. Ideile de schimbare vin din partea ierarhilor si teologilor ecumenisti.
"
Imparatia lui Dumnezeu nu sta in cuvant, ci in putere." ( I Corinteni 4, 20 )
Ar trebui sa vedem unde lucreaza cu putere Dumnezeu? Unde apar sfintii? Raspunsul este destul de evident, toti sfintii sunt din tabara traditionalista a Bisericii Ortodoxe, ecumenistii au numai mormane de texte publicate si colectii de titluri academice.
Sa luam aminte la experienta greco-catoliclor, ca traiesc sub ochii nostri. In afara de cei care au indurat chinuri in inchisorile comuniste (care merita respect, dar nu incadrarea lor printre sfinti), nu au oameni cu viata sfanta. S-au departat de dreapta credinta acceptand erorile catolice, si-a luat si Dumnezeu mana de pe ei. N-as spune ca de tot, dar si-au pierdut capacitatea sa duca la sfintenie.
Era un topic despre "catolicizarea BOR". Eu cred ca este un pericol real. Nici macar nu trebuie sa fie sub forma unei uniri formale cu papa. Aceasta "catolicizare" inseamna inainte de toate o schimbare de mentalitate, o victorie a varlaamitlor asupra palamitilor, o lepadare de traire pentru a da prioritate eruditiei (ceea ce conduce in realitate la ignoranta duhovniceasca). La varlaamiti aghiasma se strica, nu mai exista sfinti facatori de minuni, cu darul vederii duhovnicesti, nu mai sunt sfinti cu moaste. Ar fi o victorie a Martei asupra Mariei, o rasturnare a valorilor. Marta isi are rostul ei, dar numai daca recunoaste ca "Maria partea cea buna a ales-o".
Eu va propun sa nu lasam sa se intample un astfel de scenariu in BOR!
Privitor la limitele ascultarii, depinde cum intelegem ascultarea. Eu cred ca nu inseamna deloc a fi neascultator daca ceri cuiva sa fie ceea ce pretinde ca este, adica ortodox. Daca un episcop incalca el insusi datoriile care revin unui ortodox, cum ar mai putea pretinde ascultare?
Si eu sunt de parere ca trebuie sa respectam recenta decizie a Sf. Sinod, insa nu sunt pentru o tacere totala. In ortodoxie trebuie sa existe o libertate a cuvantului, mai ales pentru cei carora le pasa cu adevarat de soarta ortodoxiei. Cat de buna este hotararea Sf. Sinod din 8-9 iulie o sa vedem mai tarziu.