Din ce carti am mai citit si eu,cred ca orice om care se sfinteste( indumnezeieste ) poate sa ierte pacatele(preotia sfinta),nu in virtutea unei taine,ci in virtutea tainei tainelor(Biserica)...adica Dumnezeu din omul sfint iarta pacatele.
Cum se spune,sfinteste-te pe tine insuti,si multime mare de oameni se vor sfinti in jurul tau...si chiar mai departe.
Oamenii sfinti(ierarhi,preoti,monahi,mireni) sint prietenii lui Iisus Hristos Dumnezeu,ale caror rugaciuni sint ascultate....ori eu cred ca acestia se roaga in primul rind pentru iertarea pacatelor oamenilor,cred ca asa ii si invata Duhul Sfint Dumnezeu.Mie imi place mult Sfintul Siluan,care spune ca a te ruga pentru aproapele inseamna a-ti da viata pentru el...cam asa ceva,ca nu ma pricep.
In concluzie,dupa parerea mea...in mod smerit exista taina preotiei,si cu iertarea pacatelor...si in mod si mai smerit exista taina tainelor(Biserica)...tot cu iertarea pacatelor...oameni sfinti uniti prin acelasi Duh si in care se salasluieste si traieste in mod real ...Dumnezeu.
PS.deci si costel & co are dreptate dar si vsovi & co are dreptate...nu stiu daca eu am dreptate!
|