e destul de confuza diferenta dintre termenii erezie si pacat.
se observa destul de usor aceasta confuzie citind sau ascultand parerile crestinilor... sau celor ce pretind a fi crestini.
inainte de a va adresa cerinta mea, am sa va spun si o scurta pilda...
un mare sfant (nu-i mai retin numele) si-a chemat ucenicii langa el si i-a intrebat:
"ce credeti voi ca inseamna acest verset din Sf Scriptura?"
unul a zis "eu cred ca inseamna...", altul "parerea mea este ca... " si tot asa pana a mai ramas unul. l-a intrebat si pe acela ce crede si, plin de smerenie, a raspuns "eu nu stiu".
iar sfantul le-a zis "bravo, acesta-i raspunsul corect!"
probabil ati inteles mesajul meu... nu ma intereseaza parerile voastre personale, nu ma intereseaza ce credeti voi, ci numai a acelora pe care ii cinstim ca sfinti si, deci, suntem siguri ca invatatura lor este corecta si inclusiv a acelora ce li s-a dus vestea de mare ravnitori in dreapta credinta, chiar daca nu-i avem in sinaxar.
da, stiu ca eu insami imi dau cu parerea de multe ori... si din cauza asta ma mustra constiinta... dar, va rog, nu sunt deloc un exemplu demn de urmat.
e de preferat smerenia macar in numele Adevarului.
evidentiati diferenta dintre cei doi termeni, erezie si pacat, prin citate din Sf Scriptura, Pateric, Vietile Sfintilor etc etc... stiti voi mai bine ce carti mai sunt.
|